Hlavní obsah

Aktivita klesá, trh vyčkává

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

Po dopoledním přešlapování se český akciový trh v úterý rozhodl pro sestup, ovlivněn situací na většině evropských burz. Při slabé aktivitě největší objem obchodů patřil tradičně akciím ČEZ, které kolísaly kolem úrovně 800 Kč.

Článek

Nakonec oslabily o 0,61 procenta na 795,10 Kč. Většina investorů bude zřejmě ještě vyčkávat s rozhodnutími i v příštích dnech, dokud se neseznámí s výsledky hospodaření za loňský rok, a to i u dalších předních emitentů.

Největší ztrátu zaznamenala Zentiva, která oslabila o 1,88 procenta na 1149 Kč. Unipetrol sestoupil o 1,38 procenta na 286,50 Kč, i když se velmi příznivě hodnotí velký zájem o dceřiný Kaučuk Kralupy, který chce koupit již 12 firem. Nejvíce zpevnily při menším objemu obchodů akcie CME (CETV). Jejich cena se zvýšila o 1,52 na 1468 Kč. Kladnou bilanci udržela Erste Bank, která posílila o 0,65 procenta na 1392 Kč. Index PX 50 klesl o 0,55 procenta na 1514,5 bodu.

Velké západoevropské burzy po většinu dne oslabovaly. Náladu na trhu ovlivnilo zastavení růstu německé ekonomiky. Očekávání investorů se výrazně zhoršilo, měřeno indexem ekonomického institutu ZEW. Investoři a analytici čekají na středeční vystoupení nového šéfa Fedu, který bude hovořit před členy amerického Kongresu. Spekuluje se, že Bernanke označí stav ekonomiky USA za velmi dobrý a nastíní další zvýšení úrokových sazeb. To by sice dále podpořilo dolar, ale pro akcie by to nebyla dobrá zpráva.

Nedařilo se akciím technologických firem. Důvodem byla aktuální situace akcií prohlížeče Google, které po velkém růstu v minulém roce letos rychle oslabují. V lednu ztratily na burze již 27 procent a podle předpovědi uveřejněné v týdeníku Barron"s mohou dále klesnout, a to až o 50 procent. To ovlivnilo i cenu akcií evropských firem, například Alcatel ztratil 1,4 procenta. Dařilo se však cenným papírům France Télécom, které zpevnily o téměř dvě procenta po ohlášeném zvýšení dividend za tento rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám