Hlavní obsah

Výpisy z rejstříků budou zřejmě i na poštách a u notářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ověřené výpisy z rejstříků, jako jsou katastr nemovitostí či obchodní rejstřík, budou zřejmě vydávat i pošty, notáři a některé obce. Dosud museli lidé pro výpisy chodit na příslušné úřady. Sněmovna v pátek odmítla senátní návrh, aby výpisy z rejstříků nabízely všechny obce, které spravují matriku, a podpořila původní verzi předlohy. Zákon posoudí ještě prezident.

Článek

Podle v pátek Sněmovnou schváleného zákona o veřejných informačních systémech by lidé mohli ověřené výpisy z rejstříků získat na pobočkách České pošty, dále u notářů, v Hospodářské komoře a v obcích, které by o poskytování služby měly zájem.

"Pokud novelu podepíše prezident, tak se velmi výrazně zjednoduší přístup podnikatelů a ostatních občanů k veřejným listinám," řekl prezident Hospodářské komory (HK) Jaromír Drábek. Dokumenty jako výpis z obchodního rejstříku, rejstříku trestů, katastru nemovitostí, potvrzení o bezdlužnosti apod. bude moci každý občan získat na kterémkoli Informačním místě pro podnikatele HK, kterých dnes funguje téměř 160, dodal.

Senátorům se nelíbilo především to, že by na vydávání výpisů údajně vydělávala Česká pošta, aniž by měla přirozenou konkurenci. Podle ministryně informatiky Dany Bérové (za US-DEU) by ale senátní návrh obcím zkomplikoval život, protože by je nutil poskytovat nákladnou službu, na kterou nejsou vybaveny.

Začne fungovat elektronická podatelna

Novela zároveň zavádí Portál veřejné správy, který by sloužil jako elektronická podatelna státu. K doručení úředního dokumentu by stačilo poslat e-mail opatřený elektronickým podpisem na adresu www.portal.gov.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám