Hlavní obsah

Bankrot LG.Philips Displays ovlivní všechny závody

LONDÝN

Bankrot evropské holdingové společnosti LG.Philips Displays ovlivní všechny závody i všech 17 000 zaměstnanců, nikoliv jen asi 750 lidí, jak se původně uvádělo. Agentuře Reuters to řekl nucený správce podniku Louis Deterink. Česká součást holdingu je podle něj ve složité situaci, neřekl však, co přesně to znamená.

Článek

Podle místopředsedy odborů hranické továrny Víta Grulicha vyjádření nuceného správce neznamená, že by závod byl součástí konkurzního řízení s LG.Philips Displays Holding.

"Nelze tak jednoznačně vyhlásit konkurzní řízení na nás, protože podléháme českým zákonům. Situaci vnímáme tak, že nejsme v platební neschopnosti, protože máme z čeho a pro koho vyrábět a vyrábíme. To je pro nás to nejdůležitější. Samozřejmě je ale třeba vyřešit, komu patříme nebo nepatříme," řekl v pátek po dnešní schůzce s vedením závodu Grulich.

Česká vláda hodlá pro hranický závod zajistit překlenovací úvěr až 300 miliónů korun. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban minulý týden řekl, že o pomoci by se mohlo rozhodnout tento týden [celá zpráva].

Hranický závod ve středu obnovil provoz třetí, poslední linky na výrobu obrazovek.

Vedle továren v Nizozemsku byla za zbankrotovanou prohlášena i pobočka v Německu. Francouzská součást vyhlásila platební neschopnost a česká odnož je v potížích. Podle zdrojů z řad největších věřitelů je jasné, že podnik vyrábí produkty, jejichž čas je pryč.

"Česká součást je ve velmi těžké situaci a to nám teď zabírá nejvíce času. Potřebujeme peníze, abychom mohli obnovit hotovostní toky. Česká vláda, která v minulosti poskytla rozsáhlé subvence, nyní zkoumá, zda by tam mohla výrobu předfinancovat," řekl Deterink.

Část výroby převedena na nové podniky

LG.Philips Displays je největším světovým výrobcem klasických televizních obrazovek a bankrot vyhlásil asi před dvěma týdny. Firma je společným podnikem nizozemské společnosti Philips a jihokorejského koncernu LG Electronics. Sídlo má ale v Hongkongu.

Na konci ledna podnik sdělil, že bankrot ovlivní zhruba 750 lidí v Nizozemsku a Německu. Deterink ale dnes řekl, že bankrot se dotýká celého podniku LG.Philips Displays, všech jeho součástí i zaměstnanců. "Všechno spadá pod holdingovou společnost, která vyhlásila bankrot. Všech 20 závodů a přes 17 000 lidí. Je to jeden z největších bankrotů v historii Nizozemska," řekl.

Část výroby v Británii a v Nizozemsku byla převedena na nové podniky, což zachránilo asi 400 pracovních míst.

Zdroj ze skupiny věřitelů řekl, že bankrot zřejmě povede k likvidaci, nikoliv k obnově výroby. Banky, kterým podnik dluží přes 600 miliónů dolarů, zřejmě budou požadovat proplacení zástav, včetně pozemků.

Reklama

Související témata:

Související články

Továrna LG.Philips v Hranicích obnoví výrobu

V závodu LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích, kde se v pátek zastavily všechny výrobní linky, bude v úterý obnovena produkce klasických televizních...

Výběr článků

Načítám