Hlavní obsah

Klient banky uspěl s žalobou ohledně poplatků

– PRAHA

Pražský soud vydal ve zkráceném řízení platební rozkaz pro prvního klienta ČSOB. Klient žaluje tuto banku ohledně údajně neoprávněných poplatků za vedení účtu. Podle mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) Ivany Pickové dal soud nespokojenému klientovi za pravdu a ve středu nařídil ČSOB zaplatit 2345 korun. Podle mluvčí je platební rozkaz ale teprve začátek, není to ještě konečný rozsudek.

Článek

"Přestože se dosud nejedná o pravomocné rozhodnutí a dá se předpokládat, že proti němu banka podá takzvaný odpor, je pro žalobce, SOS i ostatní zájemce o vrácení neoprávněně účtovaných poplatků rychlý postup soudu dobrou zprávou," řekla Picková.

Dva klienti podali na ČSOB žalobu na konci ledna. Prvním je člověk, který nárokuje 2345 korun za poplatek za vedení a zrušení účtu, tomuto klientovi ČSOB byl právě ve středu vydán platební rozkaz. Druhá žaloba se týká podnikatele, který chce 4168 korun za poplatek za vedení účtu.

SOS se nelíbí, že ČSOB chce po lidech poplatky za vedení a zrušení účtu, poplatek za neoprávněnou reklamaci platební kartou a takzvaný neadresný poplatek. S bankou se prý chtělo na změně dohodnout mimosoudně. To se však nepovedlo, a na počátku listopadu se proto SOS obrátilo na klienty ČSOB, aby se připojili k plánovanému podání žaloby [celá zpráva].

Banka v listopadu například poplatek za zrušení účtu ve výši 200 korun zrušila.

Zástupci SOS neuvedli, kolik lidí bylo ochotno banku žalovat. Ze zájemců prý spolu s advokátní kanceláří Holec, Zuska & partneři vybrali tyto dva vzorové případy. Podle právníka Petra Holce se ČSOB pokusila zabránit žalobám odstrašující kampaní [celá zpráva].

ČSOB se brání

Podle banky však je vydání platebního rozkazu jen standardním postupem soudu, který je volen v případě, že je žalována peněžitá částka a nesvědčí o možném provinění ústavu. ČSOB prý proti rozhodnutí soudu podá odpor a spor bude pokračovat. Po podání odporu se platební rozkaz automaticky v plném rozsahu zruší a soud zahájí standardní projednávání sporu.

"Samotné vydání platebního rozkazu v žádném případě není potvrzením oprávněnosti nároku, pouze soudy běžně používaným nástrojem, který urychluje řízení v případech, kdy žalovaná strana nemá k nároku výhrady," uvedl mluvčí banky Pavel Hejzlar.

platební rozkaz

Soud může na návrh žalobce (ale i bez jeho výslovné žádosti) a bez slyšení žalovaného vydat platební rozkaz, je-li v žalobě uplatněno právo na zaplacení peněžité částky a vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených žalobcem.

Platební rozkaz je projevem zkráceného soudního řízení, které může urychlit řešení některých soudních sporů. Vydání platebního rozkazu závisí na úvaze soudu, který vychází z tvrzení žalobce - ten by proto měl ve vlastním zájmu v žalobě vždy řádně vylíčit skutkový stav věci a připojit listinné důkazy; žalovaného soud nemusí vyslechnout, a proto před vydáním platebního rozkazu s účastníky řízení neprobíhá žádné jednání v soudní síni.

V platebním rozkazu soud žalovanému uloží, aby do 15 dnů od doručení platebního rozkazu žalobci zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal odpor u soudu, který platební rozkaz vydal.

ČSOB tvrdí, že všechny účtované poplatky jsou v pořádku a připomíná, že SOS nesplnilo původní plán hromadné žaloby. "Nikoli mnoho set avizovaných nespokojených klientů, ale dva. Nikoli bezpočet údajně neoprávněných položek, ale najednou jen dvě takové, které jsou či byly účtovány všemi bankami," uvedl v lednu další mluvčí banky Milan Tománek.

Reklama

Související témata:

Související články

SOS: ČSOB zastrašuje klienty kvůli žalobě

Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) v pátek obvinilo ČSOB, že se pomocí šíření informací o několikatisícových nákladech na případně prohraný soudní spor...

Výběr článků

Načítám