Hlavní obsah

Nižší pětiprocentní daň by se měla týkat 70 procent bytů

Právo, ČTK, pro
PRAHA

Vláda ve středu v noci nerozhodla o tom, jaké byty budou patřit do kategorie sociálního bydlení. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek ale novinářům po zasedání vlády řekl, že návrh je již téměř hotov a on předpokládá, že vláda jej ke schválení dostane za týden či nejpozději do 14 dnů.

Článek

Návrh z dílny ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva financí předpokládá, že do kategorie sociálních bytů budou patřit byty do 90 metrů čtverečních a rodinné domy do 150 metrů čtverečních.

To by umožnilo stavět tyto byty a domy s nižší, pětiprocentní sazbou DPH i po roce 2007, kdy České republice končí plošná výjimka pro stavební práce. Pokud by se ČR nepodařilo s EU výjimku prodloužit, vztahovala by se na bytovou výstavbu 19procentní sazba DPH.

Nižší zdanění má podle návrhu platit pro všechny byty pořízené z veřejných peněz jako například byty postavené s podporou ministerstva pro místní rozvoj či Státního fondu rozvoje bydlení.

V sociálním bydlení mají být i domovy důchodců

Platit má i pro byty postavené obcí bez státní dotace. Za sociální bydlení mají být považovány i bytové stavby sloužící osobám ohroženým sociálním vyloučením. Týká se to například dětských domovů, domovů důchodců, chráněných bytů, azylových domů či týdenních stacionářů.

Celkem by tato úprava měla pokrýt nejméně 70 procent nově stavěných bytů. Podle údajů Českého statistického úřadu představovala v roce 2004 celková podlahová plocha v novém bytě v bytovém domě 67 metrů čtverečních. V novém rodinném domě to bylo 152 metrů čtverečních.

Odborníci míní, že se zařazení výstavby většiny nových bytů a rodinných domů do snížené sazby se projeví dalším růstem složitosti daňového systému a větším prostorem pro možné daňové úniky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám