Hlavní obsah

Česko bude mít konečně nový konkurzní zákon

Česká republika bude mít zřejmě nový konkurzní zákon. Sněmovna ve středu schválila kompromisní podobu předlohy vládních a opozičních poslanců. Nový zákon by měl konkurzy výrazně zrychlit, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků, nově zavádí i osobní bankroty pro předlužené lidi.

Článek

Nový zákon ve středu ve Sněmovně podpořilo 175 ze 182 přítomných poslanců. Proti nebyl nikdo. Na kompromisní podobě předlohy se dohodli poslanci ústavně-právního výboru sněmovny již 20. ledna. "Dokázali jsme nalézt shodu napříč politickým spektrem, což je pro ekonomiku jedině dobře," uvedl tehdy vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel.

Vláda a poslanci si od předlohy slibují, že zvrátí vnímání Česka jako země s jedním z nejhorších úpadkových práv v Evropě. Mezi odborníky se dokonce objevují názory, že české úpadkové právo patří mezi jedno z nejhorších na světě. Konkurzy trvají příliš dlouho, jejich výtěžnost je nízká a systém umožňuje korupci. Zákon je tak již několik let pod palbou kritiky expertů, firem i Evropské unie.

Nový zákon má přinést zlepšení

Nový zákon má přinést výrazně lepší postavení věřitelům. Konkurzy by již neměly téměř automaticky končit likvidací problémového podniku, ale umožní i reorganizaci či prodej firmy. To může přinést záchranu pracovních míst i vyšší výnos pro věřitele a  odrazí se to i ve větší ochotě bank půjčovat peníze malým a středním podnikům.

Dlužníkovi seberou majetek nebo příjmy

Zákon obsahuje i možnost takzvaného osobního bankrotu neboli oddlužení. To se týká občanů, kteří přestanou zvládat splácení hypotéky nebo jiných dluhů. Tito neplatiči by podle návrhu měli mít dvě možnosti.

Buď se dohodnou s bankou a soudem na až pětiletém splátkovém kalendáři, při kterém si ponechají jen životní minimum, ale zůstane jim jejich majetek. Druhou možností by bylo ponechání příjmů, ale prodej majetku dlužníka.

Vybrané body úpadkového zákona

:: věřitelé budou moci odvolat konkurzního správce zvoleného soudem a jmenovat nového

:: krach podniku nepovede automaticky k likvidaci, ale může nastat i prodej firmy nebo její reorganizace

:: předlužení lidé (ne podnikatelé) budou mít takzvaný osobní bankrot, který jim umožní dohodnout se s bankou na splátkovém kalendáři či na prodeji svého majetku

Zákon nyní musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Účinnosti by měl nabýt 1. července 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet konkurzů loni klesl

Počet prohlášených konkurzů v Česku dlouhodobě klesá. Ve čtvrtek to řekl ředitel společnosti Coface Czech, která poskytuje služby v oblasti pohledávek, Jiří...

Výběr článků

Načítám