Hlavní obsah

Do Prahy přijel komisař EU pro obchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na pozvání Svazu obchodu a cestovního ruchu přijel do Prahy v úterý komisař EU pro obchod Peter Mandelson. Ve svém projevu obhajoval Mandelson politiku hospodářské otevřenosti v EU, přičemž se vyslovil pro dodržování svobody pohybu lidí, zboží, kapitálu a služeb v EU a vyzval k řešení obchodních problémů spojených s globalizací.

Článek

Na konferenci o rozvoji obchodu v Praze komisař pochválil Českou republiku za úspěšnou liberalizaci a silnou podporu volného obchodu. Jasně varoval Evropu před problémem "odklonu od otevřenosti a nastupujícího populismu". Vyslovil se rovněž pro větší svobodu pohybu pracovníků.

Uvedl také, že Evropa musí hodnotit "jednotlivé otázky na základě transparentních hospodářských kritérií a nesmí se nechat unést emocemi spojenými s hospodářským nacionalismem a obranou vlastních zájmů. "

Hlavní body projevu komisaře Mandelsona:

  • Obhajoba postupné liberalizace ze strany české vlády
  • Směrnice o službách
  • Evropská odpověď na měnící se obchodní vztahy a hospodářskou soutěž:
  • Nepoctivý obchod

Mandelson již loni varoval členské státy EU, aby tváří v tvář ekonomické globalizaci nepodléhaly nutkání k ochranářství. Zastává také názor, že bariéry jsou škodlivé a že jedině větší otevřenost doma umožní evropským exportérům pronikat na cizí trhy. Větší konkurence podle něj bude podniky nutit inovovat, hledat výhody v porovnání s konkurencí, specializovat se, což časem podnítí hospodářský růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám