Hlavní obsah

Zahraniční obchod byl loni poprvé v historii v plusu

PRAHA

Česká republika loni poprvé ve své historii vyvezla více zboží, než dovezla. Zahraniční obchod skončil v roce 2005 především díky vývozu automobilů přebytkem 41,9 miliardy korun, oznámil to v pátek Český statistický úřad.

Článek

V roce 2004 skončil zahraniční obchod deficitem přes 26 miliard korun, takže loni se zahraniční obchod zlepšil o 68,3 miliard korun. Českým exportérům se daří vyvážet své zboží i navzdory rostoucím cenám energií a silné koruně.

Loni se proti předchozímu roku zvýšil vývoz o 8,6 procenta na 1 871,4 miliardy korun a dovoz se zvýšil o 4,6 procenta na 1 829,6 miliardy korun. Nejvíce se vyvážely automobily a stroje. Dále se také zlepšil vývoz materiálů, polotovarů, průmyslového spotřebního zboží a chemických výrobků. Naopak se zhoršil vývoz minerálních paliv, tedy ropy a zemního plynu. Čím více je totiž ekonomika zaměřená na průmysl, tím více je energeticky náročná.

Analytici první přebytek obchodní bilance od roku 1993 očekávali. "Výsledky obchodu podtrhují změny v ekonomice, k nimž během uplynulých let došlo. Česko se jako první ze čtyř nových středoevropských zemí EU stalo čistým vývozcem a zřejmě jím zůstane dlouhodobě," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek.

Růst českých exportů byl loni jedním z nejrychlejších v Evropě, řekl vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel. Vývozy jsou podle něj spolu s investicemi motorem hospodářského růstu ČR. "Český zahraniční obchod by za loňský rok zasloužil na vysvědčení jedničku," uvedl Havel.

Díky rozjezdu kolínské automobilky TPCA a další expanzi Škodovky prý může být letošní obchodní bilance až dvojnásobně lepší. Přebytek by se mohl vyšplhat až přes 80 miliard korun.

Vyvážíme hlavně do zemí EU a dovážíme ze zemí mimo EU

Se státy EU bylo saldo aktivní 14,1 miliardy korun, se státy mimo Evropskou unii pasivní 18 miliard. Přebytek obchodní bilance se státy EU se zvýšil v roce 2005 meziročně o 56,8 miliardy korun, se státy mimo EU se snížil schodek obchodu o 11,5 miliardy.

V roce 2005 se oproti roku 2004 zlepšil vývoz do Francie, Spojených států, Slovenska, Itálie, Španělska, Velké Británie, Polska, Německa a Malajsie. Na druhou stranu se v roce 2005 zhoršil vývoz do Nizozemska, Ruska, Rakouska, Číny, Turecka a Švédska.

Pozitivně na obchodní bilanci působily zejména:

  • pokračující růst průmyslové produkce a to hlavně v automobilovém průmyslu
  • příliv přímých zahraničních investic, tato hodnota byla však ovlivněna prodejem státních podílů v Telecomu, Unipetrolu a ve Vítkovice Steel zahraničním investorům
  • nižší dovoz
  • významné zlepšení bilance zahraničního obchodu se státy, s kterými byla obchodní bilance v předchozím období vysoce pasivní např. s Francií, Itálií, USA, Japonskem

V prosinci 2005 se zvýšil vývoz o 7,8 procenta a dovoz o 3,4 procenta oproti prosinci roku 2004. Samotná obchodní bilance však v prosinci skončila schodkem 3,9 miliardy korun po listopadovém přebytku 1,7 miliardy korun. I v tomto případě šlo však o nejlepší prosincový výsledek od roku 1993. Před koncem roku totiž obchodníci pravidelně zvyšují dovozy ve snaze naplnit sklady před Vánocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám