Hlavní obsah

Ceny ropy zaznamenaly prudký pokles

Ceny ropy ve čtvrtek opět razantně poklesly. Americká ropa tak propadla až na dvoutýdenní minimum pod 65 dolarů za barel. Za nečekanou změnou jsou údaje o růstu zásob v USA a ústup z obav ze sankcí proti Íránu.

Článek

Cena americké lehké ropy klesla ve čtvrtek v osm hodin večer proti středě o 2,16 dolaru na 64,40 dolaru za barel. Proti středečnímu vrcholu je tak její cena nižší již o více než čtyři dolary. Severomořská ropa Brent oslabila o 2,48 USD na 62,55 dolaru za barel.

Ropa tak navázala na středeční propad, kdy po zprávách o růstu zásob v USA ztratila asi dvě procenta. Zásoby ropy jsou po posledním vzestupu meziročně vyšší o 11 procent a zásoby benzinu v USA se minulý týden zvýšily o 4,2 miliónu barelů, tedy mnohem více, než se čekalo.

Cena ropy reaguje na situaci v Íránu

"Celý poslední rok se zde vede bitva mezi důrazem na krátkodobý přetlak nabídky a geopolitickými obavami; nyní každý sleduje převis nabídky," řekl agentuře Reuters Andy Lebow z newyorské firmy Man Financial. V USA se zvyšují zásoby ropy i díky nezvykle teplému počasí, přestože v Evropě a v Asii je naopak chladno.

Ve čtvrtek dále ustoupily obavy ze sankcí vůči Íránu, jenž vede spor se Západem o svůj jaderný program. Činitelé USA a Evropy dali najevo že zapojení Rady bezpečnosti OSN do sporu neznamená konec diplomacie. "Neusilujeme o sankce ani jiná trestná opatření proti Íránu," řekl americký vyslanec Gregory Schulte na zasedání Mezinárodní agentury pro jadernou energii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám