Hlavní obsah

Pivní konzumenti si v Česku na zlatavý mok připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Plzeňském Prazdroji, jenž od 1. února zdražil o 60 haléřů točenou desítku piva Gambrinus a černého Velkopopovického kozla, hodlají zvýšit ceny piva i další pivovary. Důvodem jsou podle nich rostoucí náklady, zejména na energii a pohonné hmoty.

Článek

Pivovary Staropramen se na rozdíl od Plzeňského Prazdroje rozhodly zdražit už loni, a to o 5,3 procenta.

Ústecká pivovarnická skupina Drinks Union zdraží letos pivo kvůli růstu nákladů na výrobu. O kolik cena značek, jako je Zlatopramen nebo Březňák, stoupne, zatím firma nezveřejnila. "Musíme kompenzovat růst nákladů," řekl místopředseda představenstva Drinks Union Jaroslav Lstibůrek.

Drinks Union sdružuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, Lounech a Kutné Hoře a mezi pivovarskými společnostmi v Česku zaujímá čtvrté místo. Podíl společnosti na domácím trhu je necelých pět procent.

Soukromý Pivovar Vratislavice zdraží od března. Ceny by se měly zvýšit řádově o desetihaléře, zdražení se ale zřejmě nedotkne celého sortimentu, řekl ředitel pivovaru Petr Hostaš. O zdražení uvažuje i Pivovar Nymburk. Ceny zvýší asi počátkem léta, a to o 30 až 40 haléřů, uvedl ředitel pivovaru Pavel Benák.

Budvar a Starobrno se zatím nezdraží

O zdražování piva ale zatím neuvažuje Budějovický Budvar, během roku to však nevylučuje. Ani pivovarníci na jihu Moravy zatím nebudou nijak reagovat na zdražení piva Gambrinus. Případné zvýšení cen jednotlivých značek ale letos nevylučují, není to však otázkou nejbližších dnů.

Největší z tria jihomoravských pivovarů, Starobrno, situaci na trhu zatím vyhodnocuje a zdražení není podle mluvčího podniku Aleše Řiháčka "otázkou dne".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám