Hlavní obsah

Na internetu nakupuje už každý desátý Čech

Právo, fal

Přes internet loni v ČR nakoupilo už více než milión lidí. Za své nákupy utratili okolo deseti miliard korun. Největší internetový prodejce Mall.cz například obsloužil více než 142 tisíc zákazníků a prodal zboží za více než miliardu korun.

Článek

 "Odhadujeme, že za loňský rok na internetu nakoupilo minimálně 1,2 miliónu lidí a celkový obrat internetových obchodů byl asi deset miliard korun," potvrdil ředitel Asociace pro elektronickou komerci Nikola Rafaj. 

Internetovým prodejcům proti roku 2004 vzrostl nejenom obrat, ale hlavně počet zákazníků, kteří jednak uvítali širší sortiment, jednak začali nakupovat pravidelně. "Lidé už zdaleka nenakupují pouze elektro, ale i sportovní potřeby, hračky a vybavení pro zahradu či nářadí do dílny," sdělil Právu Ondřej Fryc, předseda představenstva společnosti Mall.cz. 

V porovnání s rokem 2004 vzrostl počet zákazníků Mall.cz o 76 procent a obrat o víc než pětinu. Průměrná výše objednávky na Mall.cz byla v loňském roce 7300 korun. "Pro nákup na internetu už není hlavním důvodem cenové zvýhodnění, ale pohodlí a jednoduchost. Zákazníci tak začali objednávat i menší zboží, na němž ušetří sice jen několik stovek korun, avšak výhodou je pohodlný nákup a ušetřený čas," vysvětlil Fryc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám