Hlavní obsah

Američané zvýšili úrokovou sazbu na 4,5 procenta

– WASHINGTON

Měnový výbor Federálního rezervního systému (Fed) dnes podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na 4,5 procenta. Na schůzce, které se naposledy zúčastnil šéf Fedu Alan Greenspan, americká centrální banka nadhodila možnost dalšího zvýšení sazeb; zároveň však signalizovala, že cyklus růstu úroků brzy skončí.

Článek

Základní sazba je nyní nejvýše od dubna 2001. Na současnou úroveň ji Fed dostal postupným čtvrtprocentním zvyšováním od června 2004 z tehdejšího 40letého minima 1,0 procenta, aby v rostoucí ekonomice zabránil vzestupu inflace.

V nejednoznačném doprovodném sdělení Federální výbor pro otevřené trhy (FOMC) jako by naznačoval, že proces zvyšování úroků se chýlí ke konci. Výbor sice uvedl, že další růst bude "možná " zapotřebí, pravděpodobnost tohoto kroku však podle agentury Reuters fakticky spíše snížil. Slovíčkem "možná" totiž nahradil prosincové vyjádření "pravděpodobně".

Analytici a finanční trhy pozorně sledují rétoriku Fedu, aby z ní odvodili budoucí vývoj sazeb. Všeobecně se předpokládá, že v letošním prvním pololetí cyklus zvyšování úroků skončí, protože tempo růstu ekonomiky v poslední době polevilo a inflace je podle posledních údajů pod kontrolou. Díky růstu úroků se začal rovněž ochlazovat přehřátý trh nemovitostí.

Analytici se vesměs shodují, že úterní vyjádření dávají najevo, že Fed zakončí cyklus zvyšování úroků ještě nejméně jedním nebo dvěma zásahy. Některé sice zmátlo to, že FOMC zároveň vypustil z popisu tempa zvyšování úroků slovo "uměřeně", to však většina vykládá jako snahu připravit čistý stůl novému šéfovi Fedu.

Greenspan se rozloučil, nastupuje Bernanke

Účastí na dnešní schůzce zakončil své 18leté působení v instituci, která usměrňuje největší světovou ekonomiku, Alan Greenspan. Toho od středy nahradí Ben Bernanke, dosavadní šéf Rady ekonomických poradců prezidenta George Bushe a předtím po tři roky jeden z guvernérů Fedu.

Krátce po rozhodnutí Fedu se vyslovil i americký Senát a Bushovu nominaci Bernankeho aklamací schválil. Ve středu pak bude nový šéf Fedu uveden do funkce na čtyřleté obnovitelné období.

Analytici ještě nedávno předpokládali, že na dalším zasedání FOMC v polovině března je další zvýšení sazeb dosti pravděpodobné, v posledních dnech to však ekonomické údaje poněkud zpochybnily. Páteční zpráva ukázala, že růst americké ekonomiky se v posledním loňském čtvrtletí loňského roku zpomalil ze 4,1 na pouhých 1,1 procenta. Údaje za poslední měsíc však napovídají, že tento útlum byl pouze dočasný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám