Hlavní obsah

Vláda chce LG. Philips podat pomocnou ruku

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda chce pomoci firmě LG. Philips Displays v Hranicích na Moravě. Ta kvůli nedostatku financí v pátek zastavila výrobu obrazovek poté, co mateřská nizozemská společnost požádala o ochranu před věřiteli a odmítla dále financovat své dceřiné společnosti.

Článek

"Vláda je připravena v rámci tržních podmínek a těch nástrojů, které má k dispozici, pomoci a hledat řešení," řekl v nedělním pořadu Sedmička na TV Nova ministr financí Bohuslav Sobotka. Firma se ale podle něj musí nejprve jasně vyjádřit, jestli zastavení výrobních pásů v Hranicích má být trvalé, nebo jen dočasné [celá zpráva]. 

Konkrétní formy případné státní pomoci Sobotka pouze naznačil. "Máme určité nástroje, například aktivní politiku zaměstnanosti či proexportní podpory," uvedl s tím, že v první řadě jde o to, aby se firma, pokud to bude možné, z potíží dostala.

"To ale záleží především na ní. Vláda je ochotna podat pomocnou ruku," zdůraznil ministr. Dodal, že pokud se však firma z problémů nedostane, vláda je schopná nabídnout areál továrny novému velkému investorovi, který by vytvořil potřebná pracovní místa.

Pobídky by firma musela vrátit

Pokud by hranická investice LG. Philips přece jen zkrachovala, firma by musela státu vrátit nemalé peníze získané na investičních pobídkách [celá zpráva]. "Ale to já vidím jako poslední možnost," podotkl Sobotka.

Výrobce televizorů získal před pěti lety od státu pobídky ve výši 1,36 mld. korun za to, že do poloviny roku 2003 investuje v Hranicích 200 miliónů eur, do konce roku 2007 zaměstná 3250 pracovníků a do konce roku 2008 rekvalifikuje 2000 lidí. Mezi podmínky patří i to, že do roku 2010 investuje do technologického centra na vývoj obrazovek.

Sobotka připomněl, že situace v Hranicích souvisí především s celosvětově se zhoršujícími podmínkami na trhu s klasickými obrazovkami, které už nedokážou konkurovat nové generaci přístrojů vyrobených na bázi plazmy a tekutých krystalů. Zároveň si však na adresu vedení společnosti LG. Philips postěžoval, že se ministerstvo průmyslu a obchodu o zastavení výroby dozvědělo ve stejný okamžik jako veřejnost, tedy v pátek. 

Firma to vládě měla říct dříve

 "Myslím si, že je chyba, že nám firma tyto informace nesdělila dříve," řekl Sobotka. "Kdyby s vládou začala komunikovat dříve, tak jsme mohli připravit některá řešení, aby v regionu nevznikaly zbytečné obavy o pracovní místa," dodal.

Sobotkův oponent v diskusi na Nově, stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý prohlásil, že LG. Philips ukončil výrobu v okamžiku, kdy mu skončily daňové prázdniny. "Zaplatili nulu. A já se odvažuji vyslovit hypotézu, že oni končí s provozováním toho závodu v Hranicích právě v okamžiku, kdy vyčerpali právě tuto daňovou pobídku," řekl. ODS dlouhodobě systém pobídek kritizuje.

Sobotka jeho tvrzení odmítl s tím, že firma je osvobozena od daní na deset let, které ještě neuplynuly. Firma navíc podle něj platila daň z příjmu mezd zaměstnanců a platila i odvody na zdravotním a sociálním pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Hranická továrna LG. Philips zastavila výrobu

Hranický závod LG.Philips Displays, zastavil výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se dostal kvůli rozhodnutí společnosti...

Výběr článků

Načítám