Hlavní obsah

Hranická továrna LG. Philips zastavila výrobu

Hranický závod LG.Philips Displays, zastavil výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se dostal kvůli rozhodnutí společnosti LG.Philips Displays, která v pátek oznámila, že již nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem.

Článek

Německá a nizozemská pobočka korejské společnosti LG. Philips požádaly v pátek o ochranu před věřiteli, což de facto znamená, že firmy jsou před krachem.

"Pro hranickou továrnu to znamená, že stojí jako nezávislá společnost, která není finančně podporována ani mateřskými společnostmi ani bankami. Proto teď hledáme cesty, jak fungovat dál, jak udržet továrnu v provozu," řekla mluvčí hranického závodu LG. Philips Zuzana Fojtíková.

Firma žádost o ochranu zdůvodnila tím, že se zhoršují podmínky na trhu s klasickými obrazovkami, proto se jí nedaří. Navíc nemůže splatit jeden vysoký dluh.

Zaměstnává celosvětově přibližně 22 000 lidí. Pobočka v Hranicích na Moravě zaměstnává 1300 lidí. Firma už propustila 350 zaměstnanců v nizozemském Eindhovenu a 400 zaměstnanců v německých Cáchách.

Vzhledem k neschopnosti mateřské firmy poskytovat finanční zajištění svým dceřiným společnostem, jsou vážně ohroženy provozovny v České republice, na Slovensku, ve Francii, v Mexiku a Spojených státech.

Základní údaje o továrně v Hranicích

:: je to největší dokončená zahraniční investice na zelené louce v ČR

:: byla otevřena v září 2001

:: byla zkolaudována v březnu 2005

:: stála 200 miliónů eur

:: má kapacitou 2,5 miliónu obrazovek ročně

:: pracuje v ní 1300 lidí

:: putují z ní klasické obrazovky k 27 zákazníkům, zejména do Polska, Maďarska a Turecka

Provozy v Asii, Brazílii, Indonésii, Koreji, Číně a také pobočky ve Velké Británii a Polsku budou pokračovat v normálním provozu, takže celkově bude společnost fungovat na 85 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám