Hlavní obsah

Největší automobilka světa je ve ztrátě 8 mld. dolarů

Novinky, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší automobilka na světě americký General Motors (GM), která sídlí v Detroitu, byla i přes přísný program úspory nákladů loni ve ztrátě. Za poslední čtvrtletí roku 2005 vykázala ztrátu 4,8 miliard dolarů a za celý rok 2005 ztrátu 8,6 miliard dolarů. Přitom ještě v roce 2004 byla v plusu 2,8 miliardy dolarů.

Článek

Výkonný ředitel GM Rick Wager řekl, že rok 2005 byl pro automobilku nejtěžší v historii, a to hlavně proto, že GM neuspěla na severoamerickém trhu.

Na evropském trhu byla automobilka ve ztrátě už v roce 2004, ale v roce 2005 svoji ztrátu v Evropě snížila z 742 miliónů dolarů na 375 miliónů dolarů.

Paradoxní je, že automobilka prodala loni nejvíce automobilů od roku 1978, na celém světě celkem 9,2 miliónů, ale celosvětový tržní podíl automobilky klesl z 27,5 procenta v roce 2004 na 26,2 procenta v roce 2005. GM se tak letos chystá v rámci restrukturalizace propustit 30 000 zaměstnanců.

Automobilka je ve ztrátě nejen pro vysoké náklady a malou prodejnost svých nejklíčovějších modelů, ale také díky velké konkurenci asijských automobilek. GM šlape na paty hlavně Toyota, která se zřejmě brzy stane celosvětovou jedničkou v prodeji aut.

Automobilky, které patří pod GM

:: Chevrolet

:: Vauxhall

:: Opel

:: Cadillac

:: Saab

:: Pontiac

Podle analytiků udělal GM chybu, když se zaměřil loni na sportovní vozy, místo toho, aby vyráběl modely s originálním designem. Objevily se dokonce i spekulace o možném bankrotu společnosti, ale ta jej vehementně popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Audi a GM ovládly soutěž Interiér roku

V americkém Detroitu se v polovině května konal šestý ročník automobilové soutěže Interiér roku, kterou pořádá magazín Ward's AutoWorld. Novináři a odborníci...

Automobilka GM bude propouštět

Poté, co se americký výrobce automobilů General Motors Corp. (GM) dostal do ztráty 1,6 miliardy dolarů (přibližně 40 miliard korun), oznámil, že chce propustit...

Výběr článků

Načítám