Hlavní obsah

ČR čerpá málo peněz z fondů EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Česká republika dosud vyčerpala velice málo z přidělených prostředků z fondů Evropské unie, ta na roky 2004 až 2006 Česku přidělila asi 2,6 miliardy eur, tedy 75 miliard korun. Za loňský rok přitom Česká republika vyčerpala z evropských fondů pouze asi šest miliard korun.

Článek

Na to, že za dobu svého členství v unii Česko využilo jen zhruba 20 procent z celkových finančních prostředků, které má k dispozici až do konce roku 2006, upozornila Českou republiku ve čtvrtek komisařka EU pro regionální rozvoj Danuta Hübnerová.

Česká republika zaostává v čerpání peněz i za ostatními novými členy EU. Méně peněz než ČR vyčerpalo pouze Slovensko. Do Maďarska přitom loni z evropských fondů připutovalo zhruba dvakrát více peněz než do ČR, do Polska dokonce pětkrát více.

Česká republika zdůvodňuje tak malé čerpání prostředků tím, že země potřebovala čas na seznámení se s předpisy pro čerpání peněz z fondů EU, dále prý k tomu přispěl i fakt, že Česko musí čekat na schválení projektů Evropskou unií a peníze se čerpají z fondů až zpětně, po realizaci projektu.

Dalším problémem je, že země nemá příliš mnoho prostředků na spolufinancování projektů. Tyhle všechny důvody ale Českou republiku neomlouvají, protože ostatní nováčci v EU mají úplně stejné podmínky a přesto se jim daří čerpat prostředků více.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám