Hlavní obsah

Koruna stále trhá rekordy k euru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna stále vylepšuje vůči euru historická maxima. Kurz je nyní 28,31 koruny za euro. K dolaru koruna zpevnila o 15 haléřů na 23,07 Kč/USD, takto silná byla vůči americké měně naposledy loni v květnu.

Článek

"Koruna krátkodobě posílí k euru až na 28,20 Kč/EUR, potom koruna však bude k euru prudce oslabovat až na 28,80 Kč/EUR, dál se koruna navrátí k trendu dlouhodobého posilování, na konci roku 2006 by měla být na úrovni 27,90 Kč/EUR.," řekla Novinkám analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Dále uvedla, že kurz koruny není nyní stabilizovaný, ale podléhá spekulacím investorů, proto ho může ovlivnit i taková zpráva, jako je schválení polského rozpočtu. Koruně pomáhá ale možná investice automobilky Hyundai a také přebytky zahraničního obchodu.

Slovenská koruna je také na maximu

Na vlně posilování středoevropských měn se svezla i slovenská koruna. Posílila na nové historické maximum 37,315 SKK/EUR.

 Dosavadní rekord koruny k euru byl 37,37 SKK/EUR. K dolaru si slovenská měna mírně polepšila a posunula se na 30,41 SKK/USD.

Slovenská měna také posiluje díky zájmu zahraničních investorů a slábnoucímu dolaru na světových trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám