Hlavní obsah

Na účtu sociálního pojištění je přebytek 15 miliard korun

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Účet sociálního pojištění, jehož součástí jsou peníze určené na výplatu důchodů a nemocenských dávek, skončil v loňském roce celkovým přebytkem ve výši 15 miliard. Očištěný o zálohy České poště přebytek činí 11,7 miliardy korun.

Článek

Právu to sdělila v úterý mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Štěpánka Mikešová. "Loni v dubnu naši ekonomové prognózovali, že reálný rozdíl mezi příjmy a výdaji na důchodové a nemocenské pojištění snížený o zálohu České poště na první lednové důchody v roce 2006 bude vyšší než 11 miliard. Ve skutečnosti byl ,očištěný‘ účet sociálního pojištění v přebytku 11,7 miliardy korun. Prognóza ČSSZ se tedy potvrdila," uvedla.

Na pojistném na důchodové pojištění ČSSZ loni vybrala 250,1 miliardy korun, což je asi o šest procent, tedy o 14,3 miliardy více než ve stejném období roku 2004. Na starobní, pozůstalostní a invalidní důchody naopak vyplatila 241,1 miliardy korun.

"Účet důchodového pojištění tak byl koncem prosince 2005 v přebytku celkem devět miliard. Pokud tento účet ,očistíme‘ o zmiňované zálohy na první lednové důchody, byl v přebytku přibližně 5,7 miliardy korun," upřesnila Mikešová.

Účet nemocenského pojištění byl také v přebytku

Podle ní na pojistném na nemocenské pojištění ČSSZ za rok 2005 vybrala 37,7 miliardy korun, tedy asi o 1,9 miliardy více než ve stejném období předchozího roku (nárůst o 5,3 procenta). Výdaje na dávky nemocenského pojištění přitom činily 31,7 miliardy. Účet nemocenského pojištění byl tedy na konci loňského roku v přebytku šest miliard korun.

Výdaje na administraci celého systému spravovaného ČSSZ, včetně převodů úspor do rezervního fondu pro rok 2006 (mzdy, výdaje na poštovné a výdaje na provoz včetně investic), činily loni 5,6 miliard korun, což je je 1,85 procenta vybraného pojistného. "Ukazuje se tedy, že ČSSZ hospodaří s prostředky státního rozpočtu velmi efektivně," dodala Mikešová.

Za uvedený přebytek sociálního pojištění může podle ní také úspěšný výběr pojistného. "V roce 2005 byla úspěšnost 99,89 procenta," zdůraznila mluvčí ČSSZ. 

Reklama

Výběr článků

Načítám