Hlavní obsah

Česku hrozí pokuta od EU ve výši tři miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

České republice hrozí pokuta od Evropské komise v hodnotě až desítek miliónů eur kvůli údajnému hromadění zásob zboží před vstupem do Evropské unie. Připustil to po úterním jednání s komisařkou Mariann Fischerovou-Bölovou ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD).

Článek

EU pohrozila novým členským státům ještě před jejich vstupem značnými pokutami v případě, že se v nich vytvoří nezvykle vysoké zásoby. Obávala se totiž, že obchodníci budou hromadit různé zboží od masa a obilí po česnek a jogurty, aby je po vstupu do EU prodali za vyšší ceny.

Komisařka Fischerová-Bölová loni na jaře pohrozila vládám deseti nových členských zemí EU za hromadění zásob pokutami v celkové výši až 465 miliónů eur, z toho skoro 100 miliónů (zhruba tři miliardy korun) mělo připadnout na Česko. "Pokuta hrozí menší, ale pořád dost vysoká," řekl Mládek, který posléze odhadl hrozící sankci v nejhorším scénáři na asi polovičku z uvedené sumy 100 miliónů eur.

Komisařka ministrovi nenaznačila, kdy by komise o případných pokutách mohla rozhodnout. Mládek očekává ještě dlouhá technická jednání o jednotlivých údajích a argumentech.

Reklama

Výběr článků

Načítám