Hlavní obsah

Kvůli zimě mají vlaky ze sousedních zemí zpoždění

– PRAHA

Tuhé mrazy, které udeřily ve střední Evropu, jsou příčinou zpožďování mezinárodních rychlíků, jež směřují do Česka. Vlaky z Polska a Slovenska měly na českém území až hodinovou prodlevu, některé soupravy vůbec nevyjely. České dráhy (ČD) proto musely pro české cestující vypravit náhradní vlaky.

Článek

Na českém území ale vlaky nezaznamenaly větší zpoždění nebo omezení provozu, tvrdil Aleš Ondrůj z ČD. V tuhém mrazu hrozí praskání kolejí. Zamrzající výhybky ale způsobily v některých případech desetiminutová až půlhodinová zpoždění. V extrémních případech, kdy zamrzl celý vlak, dosahovalo zpoždění až 40 minut, řekl Ondrůj.

Dráhy vyhlásily v řadě míst druhý stupeň zimních opatření, železničáři tak jsou v pohotovosti, provádějí se častější kontroly zařízení, která jsou na mráz náchylná.

Pro silnice je větší hrozbou sníh

Pro silničáře silné mrazy nejsou z hlediska údržby tak náročné jako dny s hustým sněžením, kdy je kromě posypu třeba také odhrabovat sníh, a to mnohdy opakovaně, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Hoření.

Na většině území byly v pondělí silnice suché a vymrzlé, tedy sjízdné. Výjimkou byly horské oblasti, kde na silnicích ležela vrstva zmrzlého sněhu a silničáři doporučovali použít sněžné řetězy. Střídání teplých a mrazivých dní ale způsobuje velké škody na vozovce, kdy dochází k popraskání podkladu.

Reklama

Související témata:

Související články

Do ČR dorazily mrazy až minus 20 stupňů

V České republice poprvé za letošní zimu udeřil opravdu tuhý mráz. Teploty na mnohých místech spadly nad ránem až na minus dvacet stupňů. Na Šumpersku klesla...

Výběr článků

Načítám