Hlavní obsah

České pivovary vyvezly přes tři milióny hektolitrů piva

Právo, Stanislav Ptáčník
ČESKÁ REPUBLIKA

Výstav piva tuzemských pivovarů za loňský rok podle prvních odhadů opět vzrostl, a to zhruba o 1,5 procenta na 19 miliónů hektolitrů.

Článek

K tomuto růstu přispěl zejména razantně se zvyšující export, který poprvé v historii českého pivovarnictví překročil tři milióny hektolitrů. O předběžných výsledcích oboru ve čtvrtek informoval předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jan Veselý. Loňskou produkci pivovarníci označují za velmi dobrý výsledek. V roce 2004 tuzemské pivovary vyrobily 18,7 miliónu hektolitrů piva, rok předtím ještě o 150 000 méně.

Spotřeba v tuzemsku už několik let neroste

"Tuzemská spotřeba se držela na zhruba 16 miliónech hektolitrů, včetně toho, co u nás vypijí zahraniční turisté. To je oněch 160 litrů na hlavu," řekl Veselý. V několika posledních letech konzumace piva v tuzemsku neroste. Trend jeho spotřeby v ČR bude podle prognóz ČSPS také do budoucna stagnovat či velmi zvolna klesat. V posledních letech ji naštěstí českým pivařům pomáhají držet i takzvaní pivní turisté.

Nárůst množství vyváženého piva - už tři roky po sobě jeho export zaznamenává meziroční přírůstky kolem 20 procent - by podle předsedy svazu měl pokračovat i v dalších letech.

Příznivě jej ovlivnil předloňský vstup ČR do Evropské unie. Po něm se zjednodušily podmínky pro vývoz českého piva, především padla ochranná cla, kvóty či jiné obchodní bariéry. Tradičně nejvíce piva vyvážíme na Slovensko, do Německa a Velké Británie. V poslední době roste rychle export i do dalších teritorií, například do Ruska, Maďarska, Polska či USA.

Vyvážejí také malé pivovary

Rozhodující objem exportu připadá na Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Hodně si loni polepšil i Královský pivovar Krušovice. 

O značný přírůstek vývozu se však vedle tradičních vývozců zasloužily také malé a střední pivovary. Pokud jde o nárůst exportů, patřily loni k nejúspěšnějším pivovary Klášter, Protivín, Jihlava, Náchod, Vysoký Chlumec a další. "Snad kromě tří už své pivo vyvážejí všechny pivovary," konstatoval Veselý. Chtějí-li růst, mnoho jiných možností jim podle něj ostatně nezbývá. Podíl velkých pivovarů na domácím pivním trhu se totiž v posledních letech mírně, zato však trvale zvyšuje.

Pivo již tradičně patří ke komoditám, jejíž převážná část se zkonzumuje v té zemi, kde se vyrobí. Exporty se na celkové spotřebě u většiny pivařských zemí podílejí jen malým zlomkem. Česko je v tomto směru výjimkou. Podíl exportu na tuzemské spotřebě se loni zvýšil už na 16 procent.

V EU se za rok podle odhadů odborníků přes hranice převeze něco přes 23 miliónů hektolitrů piva. Na ČR z toho připadají necelé tři milióny hektolitrů, což je vzhledem k velkosti našeho státu i českého pivního trhu pozoruhodně vysoký podíl.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo podraží, míní Češi

Pivo bude zdražovat. Tak to si myslí drtivá většina Čechů, konkrétně 93 procent. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněného...

Výběr článků

Načítám