Hlavní obsah

Odbory: Průměrná mzda by mohla v roce 2010 být 27 000 Kč

– PRAHA

Průměrná mzda v Česku by mohla v roce 2010 dosáhnout 27 000 korun hrubého, pokud ekonomika dál poroste jako dosud, řekl v úterý předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Článek

Premiér Jiří Paroubek před pár dny řekl, že by průměrná mzda měla v roce 2010 činit 25 000 korun. [celá zpráva] Počítá s tím návrh volebního programu sociálních demokratů. "Myslíme, že to bude víc," uvedl Štěch. Dodal, že odbory s předsedou vlády částky nekonzultovaly.

Konfederace očekává, že se letos mzdy reálně zvednou o pět až šest procent a inflace se bude pohybovat kolem tří procent. Stejný růst odhadují odboráři i v dalších letech. Do roku 2010 by se tak měly mzdy zvýšit o 25 až 30 procent, řekl Štěch.

Podle něj je takový růst mezd nutný pro úspěšný přechod České republiky na euro. Experti považují odhadovaný nárůst za poměrně realistický, ale vývoj mezd nemá podle nich s přechodem na euro nic společného.

Odborový předák připomněl, že ČR loni v hrubém domácím produktu na obyvatele předběhla Portugalsko. Podle předběžných výsledků Eurostatu dosáhlo Česko v tomto ukazateli 73 procent průměru EU, Portugalsko 71 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Průměrná mzda vzrostla o 1099 na 18 833 korun

Průměrná hrubá mzda ve třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 1099 korun. Lidé v průměru berou 18 833 korun. Nejvyšší mzdy jsou v oblasti výpočetní techniky...

Výběr článků

Načítám