Hlavní obsah

Burza: ČEZ na novém rekordu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie ČEZ v pondělí výrazně posilovaly a dosáhly nové rekordní úrovně ceny, když uzavřely na 781,80 Kč s přírůstkem 1,76 procenta. Koncern si možná půjčí až 500 miliónů eur (asi 14,4 miliardy Kč) na plánované akvizice v zemích střední a východní Evropy. Agentuře Reuters to řekl finanční ředitel ČEZ Petr Vobořil.

Článek

Podnik by podle něj převzetí financoval z prostředků získaných prodejem eurobondů se splatností alespoň pět let. ČEZ je nyní osmou největší energetickou společností v Evropě, nákup některých firem by ho ale vynesl mnohem výše.

Ještě více posílily akcie Orco, a to o 4,30 procenta na 2282 Kč. Dařilo se také Zentivě, která zpevnila o 2,16 procenta na 1184 Kč. Pouze Erste Bank klesala po emisi  nových akcií. Investiční banka Morgan Stanley jich 2,8 miliónu umístila na trhu po 44,5 eura (asi 1282 Kč). Akcie Erste na pražské burze oslabily o 2,05 procenta na 1291 Kč. Index PX 50 vzrostl o 0,72 procenta na 1517,8 Kč.

Evropské akcie se v novém týdnu nemohly rozhodnout pro směr vývoje, nakonec mírně zpevnily. Pomohla vyšší cena ropy, což mělo příznivý dopad na kursy akcií ropných firem. Trh ožil také po zprávách o chystaných fúzích a akvizicích. Nizozemská logistická skupina TNT, o kterou má zájem německý investor, posílila o 2,17 procenta. Vyrovnané nabídky v souboji o kanadskou ocelářskou firmu Dofasco oslabily oba hlavní zájemce. Arcelor ztratil 3,10 procenta, ThyssenKrupp 2,10 procenta. Britská finanční skupina Standard Chartered posílila o 6,25 procenta po spekulacích, že bude převzata americkým zájemcem.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) schválila dlouho odkládanou žádost společnosti Nasdaq Stock Market o registraci. Umožnila jí tak působit jako plnohodnotná akciová burza. Nasdaq byl pouze mimoburzovním trhem a nemohl užívat výhod, které má jeho hlavní rival New York Stock Exchange (NYSE). Komise žádost Nasdaqu schvaluje v době, kdy americké akciové trhy čeká několik nových významných regulačních opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám