Hlavní obsah

Špidla v evropské komisi obhajuje volný pohyb pracovníků

– BRUSEL

V Evropské komisi panuje napětí před projednáváním zprávy komisaře Vladimíra Špidly o volném pohybu pracovníků z osmi nových zemí - ČR, Polska, Slovenska, Maďarska, Slovinska a tří pobaltských států.

Článek

Dokument nesmí obsahovat žádné výslovné doporučení státům EU, vyzní však pravděpodobně jako obhajoba rychlého otevření pracovních trhů pro nováčky. Irský komisař Charlie McCreevy podpořil Špidlu když řekl, že jeho vlasti příchod lidí z nových zemí prospěl.

Irsko, Británie a Švédsko jako jediné z bývalé "patnáctky" v květnu 2004 přechodné období nezavedly. Zbývajících 12 starých členů ho uplatňuje. Nyní jde o to, kolik jich skončí a kolik bude pokračovat další tři roky.

Komisaři dostali už minulý týden od Špidly krátkou informaci, z níž vyplývá, že pohyb pracovníků z nových zemí do starých od května 2004 jen zřídka dosáhl jednoho procenta jejich obyvatelstva a nenarušil jejich pracovní trhy. Tam, kde se příchodu nováčků brání, naopak trvá tendence zákaz obcházet a z toho plynoucí práce na černo.

Staří členové EU mají na rozhodnutí čas do 30. dubna. Finsko a Španělsko již naznačily, že by mohly přechodné období ukončit. Dále se o podobném kroku uvažuje v Portugalsku, v Nizozemsku, v Belgii a v Řecku. Německo a Rakousko se naopak skoro jistě rozhodnou ponechat přechodném období až do roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám