Hlavní obsah

Setuzu zřejmě získá Kellnerova PPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost PPF Investmens Petra Kellnera získala v pondělí přednostní právo na koupi společnosti Český olej, která ovládá přes 90 procent akcií Setuzy. Předkupní právo bylo sjednáno na šest měsíců, během kterých chtějí obě strany vyřešit čtyřmiliardovou pohledávku státu za Setuzou. Setuzu nyní prostřednictvím Českého oleje ovládá skupina podnikatelů kolem Tomáše Pitra.

Článek

Finanční skupina PPF opět osvědčila dobrý čich na výnosné obchody. Finanční holding PPF již vlastní například Českou pojišťovnu, eBanku a část CME, majitele Novy. PPF tak nyní pomůže přední české potravinářské společnosti a zároveň získá velmi dobré zhodnocení vložené investice. Český olej sice získala firma PPF Investments, která má odlišnou vlastnickou strukturu než skupina PPF, ale může používat označní PPF.

Setuza je totiž největším zpracovatelem olejnin v Česku. Hodnota firmy se odhaduje na zhruba 1,2 miliardy korun, tržby mají i letos dosáhnout sedmi miliard. Tuzemský trh zásobuje margaríny, ztuženými tuky, stolními oleji, mýdly, zubními pastami či pracími prášky.

V budoucnu se stane navíc strategickým výrobcem surovin pro biopaliva. Investice do Setuzy je právě proto výnosná - stát totiž chystá zákon o přidávání biopaliv do veškeré nafty. Setuza tím získá zaručený odbyt. Podle některých informací chce PPF dokonce vytvořit celou potravinářskou skupinu. Další možností je, že Kellner Setuzu dá do pořádku a pak ji prodá do zahraničí, podobně jak to udělal s televizí Nova.

PPF Investments chce získat pohledávku státu v Setuze

"PPF Investments v současné době analyzuje alternativy řešení dlouhodobě problematického vztahu mezi společností Setuza a státem, které by bylo ve prospěch všech zúčastněných stran," uvedl výkonný ředitel společnosti Pavel Kuta. Zároveň potvrdil, že o pohledávku státu projevila PPF písemný zájem.

Podle posudků se cena pohledávky státu pohybuje od 439 do 465 miliónů korun, skupina Petra Kellnera za ní podle ČKA nabízí více. Generální ředitel Setuzy František Janů již dříve uvedl, že vstup silného investora typu PPF by byl pro firmu přínosem a přispěl by ke zklidnění situace.

Loni v listopadu firmu Setuza ovládl Český olej. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond na něj musel převést celkem 38 procent akcií Setuzy, a podíl Českého oleje po přikoupení dalších akcií tak překročil 90 procent.

Převod se uskutečnil na základě smlouvy z roku 2002, která byla připravena tehdejším vedením ministerstva zemědělství, jemuž šéfoval Jaroslav Palas, který byl kvůli tomu vyřazen z volební kandidátky ČSSD.

Stát se snažil získat v Setuze vliv, který v ní ztratil, prostřednictvím pohledávky o nominální hodnotě 4,1 miliardy korun. Základní jmění firmy je ve výši 1,5 miliardy. Pohledávku drží Česká konsolidační agentura, která by ji z rozhodnutí vlády měla převést na PGRLF. Ten již začal jednat s vlastníky Setuzy o řešení. PPF jedná i se státem.

Reklama

Související témata:

Související články

Setuzu možná ovládne Kellnerova PPF

Největší tuzemská finanční skupina PPF se zřejmě již dohodla na kapitálovém vstupu do společnosti Český olej, kontrolované kontroverzními podnikateli okolo...

Výběr článků

Načítám