Hlavní obsah

Zkrácené úvazky mají snížit nezaměstnanost

PRAHA

Tři pilotní projekty, které mají snížit nezaměstnanost v nejvíce ohrožených krajích Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském, představil v pátek premiér Jiří Paroubek. Podle něj není zatím v Česku příliš zvykem pracovat na zkrácený úvazek. Přitom právě kratší úvazky mohou dát šanci sehnat místo většímu počtu lidí.

Článek

Na této myšlence jsou také projekty založeny. Lidé s nízkými příjmy, kteří se rozhodnou pro zkrácený úvazek a na zbytek pracovního dne vezmou další práci například u neziskové organizace, v zemědělství nebo se budou vzdělávat, dostanou od státu ještě příspěvek 2200 korun.

Tím by se měl zvýšit jejich příjem proti tomu, kdyby pracovali jen v jednom, i když plném pracovním poměru. Navíc by tak měla vznikat nová místa. "Lidi, se kterými jsem o tom hovořil v Ústeckém kraji i v nemocnici v Moravskoslezském kraji, to vítají," uvedl Paroubek.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který na projektu s premiérem spolupracuje, předpokládá, že v letošním roce by tak mělo vzniknout 500 až 600 nových míst. Projekt si letos vyžádá náklady ve výši pěti miliónů korun.

Sníží se dlouhodobá nezaměstnanost

"Snížíme nezaměstnanost, neboť uchazečům evidovaným na úřadu práce nabídneme výhodnější podmínky, než kdyby zůstali v řadách nezaměstnaných. Tím, že neztratí pracovní návyky, zabráníme růstu počtu dlouhodobě nezaměstnaných," je přesvědčen premiér.

Podle něj se zdá být reálný předpoklad ČSSD, že v roce 2010 "bychom se dostali s nezaměstnaností mezi, řekněme, nejlepší evropské země. To znamená na úroveň šesti procent," uvedl Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám