Hlavní obsah

Martin Jahn nastupuje do Škody Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý vicepremiér Martin Jahn nastoupí od února do Škody Auto jako člen představenstva odpovědný za personalistiku a vztahy s veřejnými institucemi. Ve čtvrtek o tom rozhodla dozorčí rada společnosti.

Článek

"Dozorčí rada se shodla na tom, že jedním z členů představenstva musí být Čech. To, že je Škoda Auto stoprocentně vlastněná Volkswagenem, je jedna věc, druhá věc je to, že téměř všichni zaměstnanci jsou Češi," řekl předseda dozorčí rady Vratislav Kulhánek.

Dále Kulhánek uvedl, že hledání vhodného kandidáta nebylo příliš obtížné, Jahn se prý hodí na tuto pozici jak svými kvalifikačními předpoklady, tak i intelektuálně. Rada se rozhodovala mezi třemi kandidáty, ale jména ostatních dvou neuvedla.

Jahn chce zlepšit image firmy

Jahn se chce podle svých slov ve firmě zaměřit na zvyšování produktivity práce, přispět k expanzi Škody v zahraničí a pomoci ke zlepšení image značky. Prioritou podle něj bude i nacházení kvalifikovaných lidí z vnitřních zdrojů a případně i ze zahraničí.

Nástup do Škody přímo z vládního postu nepovažuje za střet zájmů. "Já jsem o žádné zvláštní pobídce pro Škodu Auto nerozhodoval, ani jsem nepodepisoval se Škodou Auto žádnou smlouvu," uvedl. "Pokud bych to bral tak, že když jsem byl místopředsedou vlády pro ekonomiku, tak bych měl tady střet zájmů, tak to bych musel jít dělat někam do zahradnictví, protože to, co jsem dělal ve vládě, tak se vlastně týkalo každé firmy," dodal.

Dříve byl personálním šéfem Helmuth Schuster. Ten musel ovšem svoji funkci v polovině loňského roku opustit kvůli podezření, že je zapleten do korupční aféry v mateřském koncernu Volkswagen.

Jahn má za sebou strhující kariéru

Po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze v roce 1994 začal Martin Jahn (1970) pracovat ve vládní agentuře CzechInvest. V roce 1996 se stal ředitelem jejího zahraničního zastoupení v Chicagu v USA, kde také vystudoval marketing a komunikaci na DePaul University a získal titul MBA.

V roce 1999 byl jmenován generálním ředitelem CzechInvestu. V této funkci byl zodpovědný za jedny z nejvýznamnějších zahraničních investic do České republiky, jako jsou například automobilový závod TPCA v Kolíně nebo centrum řízení informačních technologii DHL v Praze. Také řídil přípravu a realizaci programů na podporu podnikání a průmyslu financovaných z fondů EU.

V srpnu 2004 přijal nabídku na post místopředsedy vlády pro ekonomiku. V této funkci se soustředil zejména na zlepšování podnikatelského prostředí, podporu vědy, výzkumu a inovací a na strategické řízení rozvoje lidských zdrojů v ČR. Jahn hovoří plynně anglicky, pokročile německy, rusky a částečně francouzsky. Je ženatý a má dvě dcery.

Reklama

Související články

Jahn s Paroubkem se na kandidatuře nedohodli

Nestranický vicepremiér Martin Jahn a premiér a celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek se v noci ze středy na čtvrtek nedohodli, že Jahn bude usilovat...

ČSSD již s Jahnem nepočítá

S nestranickým vicepremiérem Martinem Jahnem se již nepočítá jako s volebním lídrem ČSSD v Praze. Tato zpráva se ve čtvrtek rozšířila mezi sociálními...

Výběr článků

Načítám