Hlavní obsah

Paroubek jednal v Norsku o plynu

Právo, Vladimír Plesník (Oslo)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Jen pár dní po hrozbě celoevropské energetické krize vyvolané ruskoukrajinským sporem o ceny ruského plynu český premiér Jiří Paroubek projevil v Norsku zájem o dodávky suroviny z této skandinávské země. Jak ale ve středu na návštěvě země řekl, v tuto chvíli má Praha patřičné kontrakty s Moskvou.

Článek

"Máme velmi dobře uzavřené smlouvy s Ruskou federací, možná nejlépe ze všech zemí EU. Pokud tomu dobře rozumím, v tuto chvíli kapacitu dodávek norského plynu omezuje kapacita plynovodů," řekl premiér.

Norové by podle něj museli vybudovat nový plynovod a to bude nějaký čas nepochybně trvat. "Bude to ale kratší čas než doba, kdy budeme potřebovat vyšší dodávky plynu. Viděl bych to v horizontu ne deseti nebo patnácti, ale tak 20 let," řekl Paroubek po jednání s norským protějškem Jensem Stoltenbergem. Ten dodal, že zvýšení kapacit je záležitostí především firem, a pokud se pro takový krok rozhodnou, mohou počítat s podporou vlády.

Oslo neví, kdy Čechům otevře pracovní trh

K otevření pracovního trhu Norska, jež není členem EU, ale patří do evropského hospodářského prostoru, Paroubek upozornil, že pro Česko je to záležitost důležitá hlavně psychologicky.

Premiér poukázal na fakt, že v sousedním Švédsku, kde stát trh práce plně otevřel, našlo zaměstnání pouhých 118 Čechů. Norsko by mělo letos na jaře jednat o prodloužení či zrušení dvouletého moratoria pro nováčky z Unie. Podle Stoltenberga však zatím žádné rozhodnutí ve vládě nepadlo, protože to vidí jako otázku spíš měsíců než týdnů.

Na otázku Práva, jak hodnotí norské investory, Paroubek odpověděl: "Minulý týden jsem se s nimi sešel v Praze a musím říci, že jsou to vynikající firmy. Například firma, jež převzala Vitanu, všechny zisky z Česka reinvestuje a rozvíjí vynikající sociální program." Premiér se také sešel s předsedou norského parlamentu Thonbjornem Jaglandem. Řekl o něm, že se spolu znají 15 let z dob, kdy oba působili jako generální tajemníci - tehdy zakládané ČSSD a norské Strany práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám