Hlavní obsah

Hyundai si už zřejmě vybrala Nošovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bude-li skutečně jihokorejská společnost Hyundai Motor Company investovat v České republice, postaví hlavní závod v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Takový je výsledek návštěvy vládní delegace v jihokorejském Soulu. Delegace se právě vrací do Prahy. Češi Korejcům nabízeli i zóny v Mošnově na Novojičínsku a Holešově na Kroměřížsku.

Článek

Před odletem z Koreje to vzkázal náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil (ODS), který je spolu s ostravským primátorem Alešem Zedníkem (ČSSD) ve vládní delegaci, jež v Soulu s vedením Hyundai jednala o podmínkách mnohamiliardové investice.

Vedení automobilky preferuje pro stavbu hlavního závodu průmyslovou zónu v Nošovicích, subdodavatelské závody by podle náměstka hejtmana Pavla Drobila mohly být v Mošnově nebo také v Holešově.

Podbeskydská obec Nošovice však byla favoritem pro umístění korejské investice od konce loňského září, kdy Hyundai oznámil, že zvažuje výstavbu nového evropského závodu v České republice.

"Jsem rád, že jednání dopadla podle mých předpokladů, jsem dnes větší optimista a věřím v to, že si korejská firma skutečně Nošovice vybere," komentoval čtvrteční ranní sdělení hejtman Evžen Tošenovský (ODS), který nyní v delegaci nebyl. S Drobilem je však stále v kontaktu.

Podle Drobila jednání s investorem ještě pokračují. "Představitelé automobilky by ještě měli ve druhé polovině ledna přijet do Prahy a dojednat poslední detaily s vládou, ministerstvem průmyslu a obchodu a CzechInvestem. Předběžný termín je 23. ledna. Pak opravdu padne definitivní rozhodnutí," uvedl Drobil.

Zástupci ostatních obcí stále doufají

"Je to natolik zásadní rozhodnutí, že si raději počkám na oficiální vyjádření CzechInvestu," reagoval na oznámení Moravskoslezského kraje náměstek zlínského hejtmana Jaroslav Drozd.

Ani podle starosty Mošnova Romana Mácy zdaleka ještě není jisté, že továrna vyroste v České republice, natož v Nošovicích. "Pokud to bude u nás, bude to jenom dobře. Takže my z toho nijak zdrceni nejsme, jestli si vyberou Nošovice, a věříme, že obdobně významný investor se najde i pro Mošnov," reagoval Máca.

Automobilka Hyundai chce ve střední Evropě postavit obří továrnu za 30 až 40 miliard korun s roční kapacitou 300 tisíc vozů. Má vytvořit 3 tisíce přímých pracovních míst a dalších 9 tisíc míst vznikne podle odborníků v subdodavatelských firmách.

Pobídky přes tři miliardy

Česká vláda i kraj chtějí Hyundai přilákat obrovskými investičními pobídkami. Ty přímé by měly být až tři a půl miliardy korun. Podle zákona může stát investici podpořit maximálně 15 procenta její hodnoty. [celá zpráva]

O investici Hyundai ale bojovali i zástupci Zlínského kraje, jehož vyslancem v Soulu byl hejtman Libor Lukáš. Ten Korejcům nabízí jako alternativu Nošovic pozemky určené pro průmyslovou zónu u Holešova, kde je k dispozici 230 hektarů s příslibem financování s podporou státu i kraje.

Reklama

Související články

Hyundai prý uvítal, že Nošovice jsou volné

Představitelé jihokorejské automobilky Hyundai podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského (ODS) s nadšením přivítali zprávu, že se Moravskoslezskému...

Výběr článků

Načítám