Hlavní obsah

Přes nový zákon se v hospodách kouří dál

ČESKÁ REPUBLIKA

Prvního ledna vstoupil v platnost zákon o ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami. Ačkoli má výrazně omezit kouření na veřejných místech a ztížit prodej tabáku a alkoholu, v hospodách i na zastávkách se kouří vesele dál.

Článek

Kouřit se od ledna nesmí nejen v hospodách a restauracích, pokud si provozovny nezřídí zvláštní prostory pro kuřáky a nezajistí dostatečné větrání, ale i ve státních budovách, sídlech územní samosprávy, finančních institucích, vnějších i vnitřních prostorách všech typů škol, v kinech, divadlech, výstavních a koncertních síních, sportovních halách a místech, kde jsou pořádána pracovní jednání. Provozovatelé těchto zařízení však mohou zbudovat pro kuřáky stavebně oddělené kuřárny. 

Nekuřácká Pendolina

Každý provozovatel musí podle tohoto antikuřáckého zákona umístit u vstupu do objektu zjevně viditelný text zákazu kouření v češtině - na bílém podkladu černými tiskacími písmeny o velikosti nejméně pět centimetrů. Dále tam musí umístit grafickou značku zákazu kouření.

Kouřit se nesmí ani na vlakových a autobusových nádražích a v přístřešcích i čekárnách městské hromadné dopravy. Železničním dopravcům ovšem zákon umožňuje zapojit do každé vlakové soupravy několik kuřáckých vozů. České dráhy to ovšem v případě své vlajkové lodi - rychlovlaků Pendolino - nevyužily a provozují je jako zcela nekuřácké soupravy.

Nedodrží-li kuřák zákaz, je provozovatel oprávněn požádat policii o zákrok. Podnikateli, který prodá tabák či alkohol člověku mladšímu osmnácti let, nyní hrozí pokuta až padesát tisíc korun, a když se prohřešku dopustí firma, může být postih až půl miliónu korun.

Kuřáci omezováni pouze výjimečně

Svůj výklad zákona však mají provozovatelé restaurací. Podle náhodných dotazů jsou kuřáci omezováni pouze výjimečně, a to jedině v době obědů. 

"U nás se kouří pořád, i přes poledne při obědech," uvedla servírka restaurace U Houloubka v Karlových Varech-Rybářích. "Kouřilo se i loni, než platil nový zákon. Pokud vím, tak přes obědy bylo zakázané kouřit pouze za komunistů. Od té doby se ale všude, kde nemají zvlášť vyčleněnou nekuřáckou jídelnu, kouřilo," dodala.

"Máme rozdělenou restauraci na dvě části, na nekuřáckou a kuřáckou," uvedl Jiří Neumann, ředitel Středního odborného učiliště stravování a služeb v Karlových Varech, které provozouje restauraci Luna na Čertově ostrově v Karlových Varech. "Ten režim zachováme i se změnou zákona v letošním roce. Nekuřáků, kteří nechtějí obědvat v zakouřeném prostředí, totiž přibývá," dodal.

"Máme nekuřákům vyhrazenou malou místnost jako jídelnu už několik let," míní Karel Havlík z restaurace Kolečko v Sokolově s tím, že v odpoledních hodinách je v restauraci kouření povoleno a to i v době večeří. "Zatím si ale nikdo nestěžoval, večeří je podstatně méně než obědů," uvedl Havlík. 

Také v Pivovarské restauraci na Starém Brně se vesele kouří po celou otevírací dobu. "Kouř se ztrácí ve velkém prostoru. Pokud by někomu dým vadil, nabídli bychom stůl ve vyšší poloze. Máme totiž restauraci architektonicky členěnou ve více vrstvách," říká jeden z pracovníků.

"S novým zákonem se u nás nic nezměnilo, část restaurace je vyčleněna pro nekuřáky. V době obědů, tedy přibližně od jedenácti dopoledne do dvou hodin odpoledne, se zde nekouří. Sice to striktně nezakazujeme, ale je to věc vkusu a ohleduplnosti. Chodí nám sem totiž často i rodiny s dětmi," řekla Právu pracovnice brněnské pizzerie Zakki v Antonínské ulici.

"V naší restauraci jsme oddělili část prostor pro nekuřáky. Ve zbylých prostorách se kouřit může, nezávisle na tom, zda je doba oběda či nikoli. Otevíráme ale další restauraci, kde bude zhruba šedesát procent prostoru určeno nekuřákům. Trend budoucnosti je nekouřit," řekl Právu Michal Prachař, vedoucí restaurace Brabander v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Do nového roku bez cigaret

Přestat kouřit patří mezi jedno z nejčastějších novoročních předsevzetí. Vydržet však vůbec není jednoduché. Proto odborníci doporučují - nechte si poradit!

Na jevišti se zřejmě bude kouřit dál

Nový protikuřácký zákon zakazuje od 1. ledna 2006 kouření ve veřejně přístupných místech a budovách, mj. i v divadlech, kde se dosud kouřilo nejen...

Výběr článků

Načítám