Hlavní obsah

Pitr: Prodej Unipetrolu měl vítěze předem

– PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr v úterý před sněmovní komisí, která vyšetřuje průběh privatizace Unipetrolu, řekl, že nebyl iniciátorem schůzky, na které si bývalý tajemník premiéra Zdeněk Doležel údajně řekl o úplatek. Schůzku podle Pitra vyvolali Doležel a jeho známý Robert Piksa. Podle Pitra bylo už předem jasné, že vláda konkurenty PKN orlenu, který Unipetrol získal, z privatizace vyřadí.

Článek

Vláda podle něj ze soutěže vyřadila konkurenty PKN a do finále poslala jen firmy, které PKN ve skutečnosti nechtěly. S PKN šel do privatizace Agrofert podnikatele Andreje Babiše.

"Ve chvíli, kdy bylo známo, že se Babiš dohodl na spolupráci s PKN, bylo mezi privatizačními zájemci tak na 80 procent jasno, že favoritem je PKN," řekl Pitr vyšetřovatelům. Šéf Agrofertu Babiš podle spekulací polskému podniku zajistil vítězství díky svým kontaktům s někdejším ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Za to měl od PKN získal chemické firmy skupiny pod cenou.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, který v úterý také před komisí vypovídal naopak před komisí zopakoval, že privatizace byla v pořádku.

Schůzku Doležela se Spyrou nezařídil

Podle Pitra měl být úplatek, o nějž Doležel údajně požádal slovy "pět českých na stole" za předání informací a zprostředkování kontaktů.

Pitr, který prosazoval zájmy firmy Seta, mu ale nevyhověl. Jeho zájem o Unipetrol prý skončil již před dvěma lety. Seta chtěla Unipetrol v privatizaci získat.

Že schůzku Doležela s lobbistou Jackem Spyrou zprostředkoval právě Pitr, řekl dříve premiér Jiří Paroubek. Spyra lobboval právě pro Setu a na schůzce ji zastupoval. Setkání natočila skrytou kamerou televize Nova.

"Můj zájem o firmy z Unipetrolu skončil před dvěma lety. I z toho důvodu jsem tu nabídku o údajný úplatek odmítl, protože jsem v tomto ohledu neměl zájem. Byť ty informace mohly být pro mě zajímavé, protože když pan Doležel jel za polským premiérem, tak mohl přivést zajímavé informace, ale jelikož můj zájem byl v tu dobu již nulový, tak jsem tu nabídku odmítl," řekl Pitr před tím, než předstoupil před členy komise.

Předseda komise Pavel Hojda (KSČM) si ale myslí, že schůzku svolal sám Spyra. [celá zpráva]

Vše prý určoval Doležel

Pitr tento týden řekl, že místo schůzek Doležela se Spyrou vždy určoval Doležel, který vybíral i stůl, u kterého budou sedět. Doležel při prosincovém výslechu před komisí řekl, že slova "pět na stole v českých" nebyla žádostí o úplatek, ale tajná šifra. Naopak Spyra poslancům řekl, že ho Doležel o úplatek žádal. Kódovou řečí s ním prý nemluvil.

Pitr byl koncem loňského listopadu nepravomocně odsouzen k osmi a půl roku vězení za 11 let staré daňové delikty. Podnikatel je údajně stíhán za další daňové trestné činy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám