Hlavní obsah

Koruna opět trhá rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká koruna se dostala v pondělí po poledni k euru na rekordní hodnotu 28,79 Kč/EUR, později pozici vylepšila až na 28,77 Kč/EUR, odpoledne stála na 28,78 korun za euro. Měna se veze na vlně posilování polského zlotého a slovenské koruny.

Článek

"Koruna se na historické maximum dostala krátce po poledni, posílila o deset haléřů na 28,79 koruny," řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj za to může především polský zlotý, který velmi rychle posílil po jmenování nové ministryně financí Zyty Gilowské. Ta je v regionu hodnocena velmi kladně.

K dolaru česká koruna zpevnila na 23,82 Kč/USD.

Rekordu dosáhla i slovenská koruna. "Oproti vývoji středoevropských měn ta česká spíše zaostává, v podstatě se veze s těmi okolními měnami," doplnil Vejmělek. Statistiky o nezaměstnanosti a inflaci, které byly v pondělí zveřejněny, měly na vývoj měny pramalý vliv.

Analytik předpokládá, že by koruna v následujících dnech mohla ještě o něco posílit, spíše však bude korigovat a vrátí se zpět na hodnoty kolem 29 korun za euro.

Zájem o středoevropské měny přinesl hned několik rekordů, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Optimismus na trhu prý vyvolalo jmenování Zyty Gilowské do funkce polské ministryně financí. Pozitivně naladění investoři začali nakupovat zlotý, což vedlo k jeho posílení vůči euru až na 3,5leté maximum. "Dobrá nálada se pak šířila ze země do země, což se odrazilo v posílení všech měn v regionu," podotkl.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že koruna je nyní naladěna na pokračující posilování. "Předpokládáme, že se v dalších dnech kurz posune zhruba k 28,70 Kč/EUR. Teprve poté čekáme opětovné dočasné oslabení k 29,00 Kč za euro," odhadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna posílila k dolaru i k euru

Česká měna v pondělí posílila, K dolaru zpevnila o 30 haléřů na 24,25 Kč/USD. Důvodem byl hlavně propad americké měny na světových trzích. Vůči euru koruna...

Výběr článků

Načítám