Hlavní obsah

Hyundai o investici v ČR rozhodne do konce ledna

ČESKÁ REPUBLIKA

Jihokorejská automobilka Hyundai prodloužila termín, do kdy rozhodne o investici přesahující 30 miliard korun. Původně to měla oznámit do konce roku 2005, nyní řekla, že rozhodne do konce ledna. Vážným zájemcem o investici je zóna v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Článek

"Jsem optimista, že do konce ledna budeme mít zásadní stanovisko (společnosti Hyundai). Myslím si, že šance ČR jsou opravdu vysoké," řekl v podnělí ředitel CzechInvestu Tomáš Hruda.

Vedení CzechInvestu v pondělí společně se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a Moravskoslezského a Zlínského kraje odletělo do Jižní Koreje jednat o podmínkách stavby závodu. Soupeřem ČR je Polsko, které má také o umístění automobilky Hyundai velký zájem.

Kromě Nošovic se o investici uchází také Zlínský kraj, který chce Hyundai přilákat do zóny v Holešově na Kroměřížsku.

Podrobnosti o návrzích, které česká strana tento týden vedení společnosti Hyundai předloží, v pondělí nechtěl Hruda zveřejnit. "Zatím nemohu komentovat žádné detaily," uvedl.

Tři tisíce zaměstnanců

Hyundai plánuje stavbu své pobočky, která by dodávala ročně kolem 300 000 vozů zejména na evropský trh, zřejmě v některé z lokalit v Česku nebo v Polsku. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle agentury CzechInvest vzniknout více než 10 000 pracovních míst.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai chce začít se stavbou už příští rok, první vozy by měla vyrobit na konci roku 2008. Nová továrna by podle odhadů CzechInvestu v roce 2009 zvýšila růst českého hrubého domácího produktu až o 1,5 procenta.

Reklama

Související články

Hyundai prý uvítal, že Nošovice jsou volné

Představitelé jihokorejské automobilky Hyundai podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského (ODS) s nadšením přivítali zprávu, že se Moravskoslezskému...

Výběr článků

Načítám