Hlavní obsah

Ministerstvo se omluvilo za chaos s lékovou vyhláškou

PRAHA

Ministersto financí se v úterý omluvilo za problémy, které způsobilo zpožděné vydání lékové vyhlášky. Kvůli chybě úředníka muselo vyhlášku vydat znovu, což vyvolalo v pondělí chaos ve většině lékáren.

Článek

Původní cenová vyhláška totiž obsahovala špatně uvedenou platnost, místo roku 2006 v ní byl uveden rok 2005. Kvůli tisknutí nové vyhlášky se zpozdilo její dodání lékárníkům, kteří tak nevěděli, jak mají léky přecenit.

Původně se však ministerstvo domnívalo, že vyhláška by mohla být platná i se špatným uvedením roku, ale po dohodě s ministerstvem zdravotnictví přistoupilo k jejímu novému vydání. Ministerstvo financí dále uvedlo, že příslušný úředník, který je za chybu odpovědný, bude potrestán.

Kvůli zpoždění vyhlášky muselo mnoho lékáren v pondělí zavřít. Lékárníci museli léky přecenit. Ještě v pondělí dopoledne ale neměli tištěný výměr k dispozici a nevěděli, za jaké ceny léky prodávat. Udávat staré ceny přitom je podle ministra zdravotnictví Davida Ratha protizákonné.

Ministr vyhláškou snížil lékárnám marže z 32 na 29 procent. Podle něj mají lékárny takové zisky, že se jich to nijak nedotkne a pro lidi se ceny léků sníží. Lékárnická komora ale tvrdí, že malé lékárny, hlavně v menších městech, zkrachují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám