Hlavní obsah

Dodávky plynu z Ruska už jsou na běžné úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Cena zemního plynu se v úterý na světových trzích snižuje a spor mezi Ukrajinou a Ruskem ji tak prakticky neovlivnil. V pondělí sice několik evropských zemí hlásilo prudký pokles dodávek ruského plynu, v úterý se ale tlak v potrubích a dodávky vrátily na obvyklou úroveň. Ukrajina a Rusko se navíc odpoledne dohodly, že o cenách plynu budou dál jednat.

Článek

Rusové v úterý zvýšili dodávky, stále si ale myslí, že tlak klesl proto, že Ukrajina brala část plynu, který byl určen pro jiné země. Ukrajina se brání tím, že tlak klesl proto, že některé trubky se nepoužívaly a tlak změnami zakolísal. Brala si prý jen to, co vykompenzuje platby za přepravu suroviny.

Maďarsko v pondělí hlásilo pokles dodávek o 40 procent, méně plynu dostávalo i Rakousko, Slovensko, Polsko a Itálie. [celá zpráva] Česká republika podle sdělení RWE Transgas problémy s dodávkami neměla.

"Dnes to jde v rámci normálního režimu. Tranzit (plynu) je víceméně standardní," poznamenala mluvčí Slovenského plynárenského průmyslu Dana Kršáková. V úvodu týdne dovoz plynu na Slovensko klesl o 30 procent.

"Slovensku nevzniká v souvislosti s ekonomickými vztahy mezi Ruskou federací a Ukrajinskou republikou žádná krize ani mimořádná situace. SPP je dobře připravené na takové drobné výkyvy. Nemůže to mít vliv na ceny plynu," řekl novinářům po dnešní poradě se zástupci SPP slovenský ministr hospodářství Jirko Malchárek.

Rusko ustoupilo Západu

Pondělní rozhodnutí Moskvy zvýšit objem dodávek do ukrajinské tranzitní sítě na předchozí úroveň podle pozorovatelů znamená, že se Rusko podvolilo tlaku Západu, který Moskvu varoval, aby plyn nepoužívala k vydírání.  Pro Rusko je to ale také prozření, že není schopno kontrolovat přepravu plynu přes území Ukrajiny.

Gazprom v neděli ráno přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Ukrajina platí  za 1000 kubických metrů 50 dolarů, Rusko ji chtělo zvýšit na 230 dolarů, což je cena běžná pro jiné země.

Reklama

Související témata:

Související články

Gazprom odpojí Ukrajinu od dodávek plynu

Ruský plynárenský gigant Gazprom na přelomu roků oznámil, že od neděle odpojí Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodl se tak poté, co země nepřistoupila...

Výběr článků

Načítám