Hlavní obsah

Kuřáky čekají dvě další prudká zdražení cigaret

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Špatné časy čekají v Česku kuřáky. Zatímco nyní se cena cigaret zvedla až o šest korun za krabičku, v průběhu pouhých dvanácti měsíců bude následovat ještě dvojí zdražení - letos v dubnu a v lednu 2007.

Článek

Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřebních daních na tabákové výrobky, který vypracovalo ministerstvo financí (MF).

V roce 2007 by tak krabička kvalitnějších cigaret měla stát už přes osmdesát korun, zatímco teď ji lze sehnat i za méně než šedesát.

Podle návrhu MF bude od 1. ledna 2007 minimální daň na středně drahé cigarety činit už 32 procenta z maloobchodní ceny plus 85 haléřů za kus, nejméně však 1,75 korun za cigaretu. Nyní je tato daň 24 procent.

Levné cigarety jsou zatíženy minimální sazbou, která má podle MF vzrůst proti dnešku o 0,62 Kč za kus a 12,40 Kč za krabičku, tedy dokonce o 55 procent.

První zdražení cigaret přijde v dubnu

Pokud návrh schválí vláda i parlament, zvedne se k 1. dubnu 2006 cena středně drahých cigaret o šest korun a o devět měsíců později o patnáct korun. Proti dnešku tedy o dalších 21 Kč. Například camelky, které se nyní doprodávají za 54 korun a s novými kolky jsou za rovných šedesát, by v lednu 2007 stály 81 Kč.

"A jak to bude s těmi nejlevnějšími cigaretami? "V případě startek to bude znamenat zvýšení ceny z dnešních 39 na 45 korun k letošnímu 1. dubnu a na 55,50 Kč k 1. lednu 2007," odhaduje Richard Vavřík ze společnosti Imperial Tobacco Limited.

Zúžil se prostor pro nižší marže

Dá se očekávat, že tabákové firmy částečně omezí dopady vyšší daně na kuřáky snížením své marže. Pro to ale podle Vavříka zbývá u těch nejlevnějších cigaret vzhledem k tvrdému konkurenčnímu boji už jen malý prostor.

Pro prodej na českém trhu je v Česku zaregistrováno přes 200 značek cigaret, a cenová válka nabírá stále větší obrátky. Na trhu se letos objevily nové značky za extrémně nízké ceny. Nyní však výrobci zdražili i je - například Moon z 29 na 32 korun a Viceroy o pětikorunu na 36 Kč.

Letos v dubnu opět stoupne spotřební daň na cigarety. Ani poté však ještě Česká republika nebude dosahovat minimální hranice sazeb platných v Evropské unii. To je také důvodem, proč MF chystá pro rok 2007 tak dramatické zdražení.

"Pokud jde o zvyšování spotřební daně na tabákové výrobky, jde o snahu splnit minimální sazby Evropské unie, doplněnou o nedostatečnou zručnost v kalkulacích a především se sklonem k experimentálnímu řešení problémů," tvrdí Vavřík. Jak připomněl, podle směrnic EU nesmí být minimální sazba vyšší, než je sazba na nejprodávanější cenovou kategorii cigaret.

"Těžko odhadnout, jaká bude v roce 2007 v ČR nejprodávanější cenová kategorie, ale navržená minimální sazba bude zcela určitě vyšší. Čili dojde k porušení směrnice Evropské unie," upozornil Vavřík.

Stát chce od kuřáků o devět miliard více

Stát si od vyšší spotřební daně slibuje, že na dražších cigaretách se od kuřáků do státní kasy vybere do konce letošního roku navíc devět miliard korun. Spoléhá tak vlastně na to, že zdražení nepřiměje kuřáky, aby se zbavili svého zlozvyku.

K boji proti kouření zřejmě příliš nepřispěje ani nový antikuřácký zákon, který teď nabyl účinnosti. Zakazuje kouřit na zastávkách hromadné dopravy, ve všech veřejných budovách i na stadiónech. Nezamezil ovšem kouření v restauracích a hospodách, což se jeho kritikům nelíbí.

"Na následky kouření umírá ročně v ČR kolem třinácti tisíc lidí. Měli bychom se tedy inspirovat příkladem Irska a některých dalších zemí, které zavedly naprostý zákaz kouření na veřejných místech," požaduje MUDr. Eva Králíková, odbornice na prevenci a léčbu závislosti na tabáku. A právě takový zákon se bude letos snažit ve Sněmovně prosadit skupina poslanců KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety už začaly být dražší

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která nabyla účinnosti letos 1. července, měla v ČR zdražit cigarety až o šest korun. Kuřáci ale zdražení začínají...

Stále více lidí chce přestat kouřit

Koncem roku tradičně přibývá lidí, kteří se rozhodli přestat kouřit. Počet hovorů na lince, která se odvykání kouření věnuje, se v posledních dnech zvýšil...

Výběr článků

Načítám