Hlavní obsah

Česko láme v počtu turistů rekordy

– PRAHA
Právo, ČTK, svj

Česká republika je pro zahraniční turisty stále přitažlivější destinací. Loni do ní podle odhadů odborníků přijelo za účelem dovolené či služební cesty rekordních 6,4 miliónu cizinců. "Meziročně se tak jejich počet zvýšil o šest procent," odhadl analytik Jaromír Beránek.

Článek

Podobný nárůst ale očekává i vládní agentura CzechTourism. Za tři čtvrtletí česká ubytovací zařízení navštívilo bezmála pět miliónů cizinců, připomněl ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška.

Proti roku 2004 ale nárůst počtu příjezdů zpomalil. Tehdy služeb českých hotelů využilo o 19,4 procenta více turistů než o rok dříve. Tento razantní nárůst způsobil hlavně slabý začátek předchozího roku, kdy cestování na celém světě omezovala válka v Iráku a nemoc SARS.

Přes rekordní růst příjezdů se útrata cizinců předloni zvýšila jen o 6,8 procenta na 107 miliard korun a ani zdaleka se tak nedostala na úroveň před záplavami v roce 2002. Za loňský rok Beránek očekává růst devizových příjmů na 110 miliard, což by znamenalo růst o 2,8 procenta. CzechTourism čeká růst jen o 1,5 procenta. Za tři čtvrtletí loňského roku se příjmy zvýšily o 1,5 procenta na 79,8 miliardy.

Regiony jsou stále ve stínu Prahy

Mezi zahraničními návštěvníky ČR stále dominují Západoevropané, především Němci, v posledních letech ale prudce stoupá i počet turistů ze vzdálených zemí, například Jižní Koreje nebo Číny.

Ti však podle Vondrušky vyhledávají v rámci svých dovolených po Evropě především hlavní města. Většina z nich se tak při návštěvě Česka kochá pouze krásami Prahy a ostatní destinace v zemi opomíjí. "V rámci spolupráce visegrádské čtyřky se proto musíme společně zaměřit na podporu turistiky i v méně známých regionech," řekl Právu Vondruška.

Do budoucna bude podle něj důležité převádět stále více kompetencí na krajské úřady. Ty už vesměs zřídily specializované útvary, které se přímo zabývají podporou a rozvojem cestovního ruchu. "V Rakousku, které je možné dávat za vzor svou do detailů propracovanou politikou cestovního ruchu, se jeho podpora odehrává převážně na regionální úrovni," upozornil Vondruška.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce přilákat zahraniční turisty do Česka také zesílenou prezentací ČR v zahraničí. Hodně si slibuje i od pořádání celosvětové olympiády cestovního ruchu International Destination Expo, která se letos v březnu uskuteční v Praze. "Celá ČR bude mít velkou příležitost ukázat se nejen jako skvělá destinace pro kongresovou turistiku, ale také jako zajímavé místo z hlediska historie i přírody pro jakoukoli klientelu cestovních kanceláří," řekl k tomu ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

Na dovolenou do ciziny zamířilo 3,75 mil. Čechů

Češi jsou nejen stále vytíženějšími hostiteli, ale současně i stále více sami do ciziny cestují. Loni vyrazilo z ČR na dovolenou či na služební cestu do zahraničí vůbec nejvíc lidí v historii.

Dovolenou v zahraničí si v loňském roce dopřálo už asi 3,75 miliónu Čechů, což bylo zhruba o 50 000 více než předloni. Jejich devizové výdaje na turistiku by mohly činit až 65 miliard, tedy až o sedm miliard korun více, než kolik na cestách utratili v roce 2004.

Zájem byl opět hlavně zájezdy do Chorvatska a Itálie. Cestovní kanceláře však dobře prodávaly také Egypt, Tunisko i Bulharsko. Oblíbené zůstaly i tradiční oblasti, jako jsou Řecko, Španělsko a ostrovy ve Středozemním moři. Na výsluní se díky zrušené vízové povinnosti vrátilo Turecko.

V rámci domácí turistiky loni cestovalo jen o málo více lidí než v roce 2004, tedy asi 2,8 miliónu. Pobytům v domácích ubytovacích zařízeních totiž cenově konkurují levné zájezdy k moři. Za posledních pět let podle Beránka domácí turistika de facto neroste. Počet Čechů, kteří cestují po své vlasti, se za tuto dobu zvýšil jen o dvě procenta.

Letos budou příjezdy turistů i počty Čechů mířících do ciziny růst zhruba loňským tempem, řekl Beránek. Přijet by tak mohlo až 6,7 miliónu cizinců, kteří by v ČR mohli utratit 112 až 114 miliard korun. Růst čeká také CzechTourism, a to v případě, že potrvá příznivé světové klima pro cestování. Zatímco v roce 2002 byl mezinárodní cestovní ruch utlumen následky teroristických útoků na USA a rok 2003 byl poznamenán válkou v Iráku a epidemií nemoci SARS, v roce 2004 a 2005 opět stoupla důvěra lidí v bezpečnost cestování, řekl Vondruška.

Do zahraničí by podle Beránka mohlo vycestovat 3,8 miliónu Čechů, kteří by za své pobyty v zahraničí utratili přes 70 miliard. Domácí turistika bude podle něj i nadále stagnovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám