Hlavní obsah

Zahraniční dluh Česka dosáhl 1,116 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční dluh České republiky dosáhl ve třetím čtvrtletí 1,116 biliónu korun, což představuje 38,7 procenta hrubého domácího produktu. Oproti předchozímu čtvrtletí tak vzrostl o 43 miliard korun. Uvedla to v pátek Česká národní banka.

Článek

Ve struktuře dluhu došlo k mírnému poklesu závazků se splatností delší než jeden rok, a to na 65 procent celkového objemu dluhu.

Na přírůstku zahraničního zadlužení se rovnoměrně podílelo zvyšování zahraničních závazků bankovního a vládního sektoru, zatímco objem podnikových závazků stagnoval.

Na růstu dluhu se podílelo čerpání úvěru na pronájem stíhacích letounů a peněz od Evropské investiční banky na budování infrastruktury.

Nejvyšší objem zahraniční zadluženosti však připadá na podnikový sektor, a to 59 procent. Ve třetím čtvrtletí se však zadluženost firem nezvyšovala.

Zahraniční investice do ČR jsou o 851,4 miliardy korun vyšší než tuzemské v cizině. Schodek ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostl o 184 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám