Hlavní obsah

Zahraniční investoři mohou vlastnit akcie Gazpromu

MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal v pátek zákon, který umožní zahraničním investorům vlastnit akcie plynárenského gigantu Gazprom. Největší obchodovaný podnik Ruska se tím stane i nejvýznamnější akciovou emisí v kategorii světových rozvojových trhů.

Článek

Gazprom, dodávající Evropě asi čtvrtinu její spotřeby zemního plynu, je pro investory nejatraktivnější ruskou firmou. Zahraniční investoři však dosud mohli vlastnit pouze malou část jeho amerických depozitních akcií (ADS) kvůli obavě Moskvy, aby nezískali nad podnikem kontrolu.

Možnosti ovládnout Gazprom cizinci však Kreml zabránil tím, že zároveň s liberalizací akcií získal ve firmě většinový podíl. Právě tento týden státní ropná společnost Rosněfť splatila Gazpromu poslední částku za téměř 11 procent jeho akcií. Tím stát v Gazpromu získal přes 50 procent.

"Je to přelomová událost pro celý náš akciový trh. Pro Gazprom to rozhodně znamená příležitost přitáhnout nové investice, včetně prvotřídních zahraničních investorů," řekl první místopředseda vlády Dmitrij Medveděv po zasedání bezpečnostní rady, na němž Putin zákon podepsal.

Po zveřejnění schválených dokumentů a jejich vstupu v platnost Gazprom oficiálně požádá burzy o svolení uvést na trh další akcie. Teoreticky by se mohlo poté na trzích obchodovat až 49 procent jeho akcií.

Tržní hodnota Gazpromu je nyní přes 150 miliard dolarů. Blíží se tím se k polovině tržní kapitalizace nejhodnotnější firmy světa - americké General Electric s hodnotou 373 miliard dolarů.

Gazprom se stane emisí s největší vahou v indexu Morgan Stanley Capital International (MSCI), zahrnujícím nejvýznamnější emise z rozvíjejících se trhů celého světa. Nyní je jeho váha v tomto indexu nulová.

Zvláštní zákon, který omezuje práva zahraničních investorů při nákupu akcií Gazpromu a jeho nejvyšší podíl ohraničuje 20 procenty, Moskva zavedla koncem 90. let. Učinila tak kvůli obavám, že by silné finanční skupiny ze zahraničí mohly převzít podnik, který je pro ruskou ekonomiku strategicky důležitý.

Akcie největšího producenta zemního plynu na světě stojí na domácím trhu mnohem méně než v cizině. Investoři předpokládají že po uvolnění obchodů s nimi se tento rozdíl setře.

Díky očekávání liberalizace vzrostl letos kurz akcií Gazpromu o 150 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám