Hlavní obsah

Hyundai prý uvítal, že Nošovice jsou volné

Právo, Radim Kijonka, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŠOVICE

Představitelé jihokorejské automobilky Hyundai podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského (ODS) s nadšením přivítali zprávu, že se Moravskoslezskému kraji podařilo připravit území v Nošovicích na Frýdecko-Místecku pro průmyslovou zónu. Definitivní rozhodnutí o umístění nového evropského závodu by jihokorejská firma měla oznámit v týdnu od pondělí 9. ledna.

Článek

Právu to ve čtvrtek řekl Tošenovský s tím, že týž den ráno telefonicky hovořil s druhým nejvyšším představitelem koncernu Hyundai Motor Company Kimem Dong-Jinem. Tošenovský mu oznámil, že pozemky v Nošovicích pro automobilku jsou vykoupené.

"Hodnotil to velmi pozitivně, byl velmi rád. Reagoval velmi přátelsky," popsal hovor hejtman s tím, že korejskou stranu rovněž informoval o tom, že se do Jižní Koreje chystá premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Krajské zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo postup druhé etapy výkupů pozemků pro průmyslovou zónu. Ve druhé fázi bude vykoupeno 223,3 hektaru pozemků a devět domů. Stát na výkupy  poskytne bezmála 371 miliónů korun a z krajské pokladny pro tento účel půjde téměř 13 miliónů. 

Hyundai chce stavět obří továrnu

"Pozemky, které byly vykoupeny v první etapě jsou již zaneseny v katastru nemovitostí," řekla Právu mluvčí kraje Šárka Swiderová s tím, že kraj již je de jure jejich vlastníkem. V první etapě se jednalo o 105 hektarů půdy a 11 domů.

Jak dále sdělila Swiderová, rada kraje ve čtvrtek vypsala výběrové řízení na první terénní úpravy průmyslové zóny. "Oslovujeme tři firmy, o vítězi bude rozhodnuto podle cenové a kvalitativní nabídky," dodala.

Automobilka Hyundai chce ve střední Evropě postavit obří továrnu za 35 až 40 miliard korun s roční kapacitou 300 tisíc vozů. Má vytvořit 3 tisíce přímých pracovních míst a dalších asi 9 tisíc míst vznikne podle odborníků v subdodavatelských firmách. Pro umístění nového závodu Korejci od počátku preferují Nošovice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám