Hlavní obsah

Klaus podepsal snížení daní a rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý podepsal novelu zákona o daních z příjmů, díky které lidé s nižšími a středními platy od příštího roku odvedou státu méně peněz na daních. Dále podepsal zákon o státním rozpočtu na rok 2006 a zákon o výstavbě vzletové a přistávací dráhy na ruzyňském letišti. Sdělil to prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Článek

Lidé s příjmy do 20 000 korun ušetří ročně přes 4000 korun, lidem s příjmem do 30 000 korun zůstane téměř 3000 Kč ročně navíc.

"Celkem v důsledku aplikace této novely by měli občané v České republice ušetřit na svém daňovém odvodu v příštím roce zhruba 14 miliard korun," řekl již dříve ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Navržené úpravy by podle něj měly lidi motivovat i k přijetí méně placené práce, sníží náklady práce a příznivě ovlivní snížení nezaměstnanosti. "V neposlední řadě budou znamenat větší daňovou spravedlnost," podotkl.

Novela počítá s tím, že nejnižší sazba daně z příjmu se sníží ze současných 15 na 12 procent a zároveň se zvýší roční příjem, který bude touto sazbou zdaňován. Zatímco dosud stát takto zdaňoval příjmy do 109 200 Kč ročně, nově by to mělo být do 121 200 Kč ročně. Druhá nejnižší sazba klesne z 20 na 19 procent a bude platit pro příjmy od 121 200 do 218 400 Kč za rok.

Stát bude hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun

Stát bude v příštím roce hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun, příjmy mají dosáhnout 884,4 miliardy a výdaje 958,8 miliardy korun. Zákon o státním rozpočtu v úterý podepsal prezident Václav Klaus.

Ekonomové rozpočet od samého počátku kritizují. Trnem v oku je jim především výše příjmů, která je podle nich značně nadhodnocená. Stejně nový rozpočet vnímá i opoziční ODS. Ministr financí Bohuslav Sobotka však podobné námitky odmítl. Rozpočet podle ministerstva financí zajišťuje například "důstojnou valorizaci důchodů".

Výdaje na vědu a výzkum se mají zvýšit o deset procent. Rozpočet také počítá s tím, že v příštím roce se zvýší objem peněz na platy zaměstnanců ve veřejné sféře.

Letošní rozpočet byl schválen se schodkem 83,6 miliardy korun. Díky lepšímu výběru daní však nakonec zřejmě skončí se schodkem kolem 50 miliard korun.

Pozemky v Ruzyni je možné vyvlastnit

Klaus také podepsal zákon o výstavbě vzletové a přistávací dráhy na ruzyňském letišti. Zákon umožní vyvlastnit pozemky pod budoucí třetí vzletovou a přistávací dráhou, a to za cenu obvyklou. Dráhu chce letiště začít stavět v roce 2007.

Letišti dosud nepatří asi čtvrtina pozemků, na kterých má dráha stát. Část z nich skoupily řádově za 500 korun za metr čtvereční nedávno firmy ze skupiny Penta a chtějí se na stavbě dráhy podílet. To ale letiště odmítá.

S majiteli pozemků včetně Penty letiště jedná o jejich výkupu za cenu stanovenou znaleckými posudky. Jejich platnost nyní znalci obnovují. Podle dříve zveřejněných informací se znalecká cena pohybuje mezi 400 až 700 korunami za metr čtvereční. Penta je podle mluvčí Jany Studničkové připravena s letištěm o prodeji svých pozemků jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám