Hlavní obsah

Šéf italské centrální banky rezignoval kvůli prodeji bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Guvernér italské centrální banky Antonio Fazio rezignoval na svou funkci. Podlehl tak rostoucímu tlaku kritiky, která se na něj snášela doma i v zahraničí za to, jakou roli sehrál v boji zahraničních bank o převzetí italských finančních ústavů. Úřady již začaly Fazia vyšetřovat.

Článek

Centrální banka v krátkém sdělení uvedla, že Fazio se rozhodl odejít, aby pomohl bance i své zemi vybřednout z krize důvěry. Pověst Itálie totiž v poslední době kvůli skandálu značně utrpěla a o Faziovi se hovořilo i v rámci institucí Evropské unie.

Fazio do poslední chvíle vzdoroval a výzvy k rezignaci zatím ignoroval. Minulý týden ale vyšlo najevo, že ho začala vyšetřovat prokuratura v Miláně, která ho podezírá ze zneužití informací v obchodním styku. Vyšetřování se týká podezření na podvody v bance Popolare Italiana.

Zprávy o Faziově vyšetřování dokonce vyburcovaly k činu vládu v Římě. Ministr hospodářství a financí Giulio Tremonti slíbil, že do konce tohoto týdne prosadí zvláštní zákon, který umožní, aby vláda mohla Fazia zbavit funkce. Vláda by k odvolání sáhla v tom případě, že by si se svým šéfem neporadila sama banka.

Fazio je od léta podezříván z toho, že v soubojích o italské banky nezákonně protežoval domácí firmy na úkor zahraničních. Již dříve se zjistilo, že má důvěrné vztahy s ředitelem ústavu Banca Popolare Italiana Gianpierem Fioranim, uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám