Hlavní obsah

Část firem z ČR odešla na východ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Část větších výrobních podniků v poslední době zamířila z Česka za levnou pracovní silou do Asie, podobně jako mnoho velkých západoevropských firem. Některé středně velké firmy uvažují kvůli nižším a jednodušším daním o přesunu na Slovensko. Hromadně ale české společnosti svá sídla a výrobny na východ od hranic nepřemisťují, zjistila ČTK v anketě mezi podniky.

Článek

Z Česka stěhují své pobočky na východ od hranic především větší firmy zabývající se výrobou, řekl prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek. "Nemohu tvrdit, že by jich byly tisíce. V porovnání s počtem společností ostatních evropských zemí, které tak také činí, si ale myslím, že v tomto směru ČR nijak nezaostává," dodal.

Daňový poradce Ivan Fučík z kanceláře Fučík & partneři řekl, že mezi svými klienty zatím větší stěhování na východ neregistruje, úvahy u některých výrobních i obchodních firem ale v tomto směru zaznamenal. Jde podle něj především o Slovensko, kde rovná daň nejen snižuje povinné odvody státu, ale také zjednodušuje administrativní proceduru.

Na východ od Česka jsou náklady samozřejmě nepopiratelně nižší, ale v odvětvích náročných na znalosti, zkušenosti, odborné dovednosti a profesionální zvládnutí problematiky podobné aktivity nehrozí, míní ředitel konzultační a technologické společnosti Logos Pavel Šťovíček. Jiná je situace ohledně Slovenska, kde jsou podle něj rovná daň a nulová jazyková bariéra velikým lákadlem.

České firmy zakládají pobočky nejen v Číně, ale i v dalších asijských zemích, kde využívají především levné pracovní síly a ekonomicky výhodnějších podmínek, uvedl Drábek.

Varta Aku, ETA, Jablotron...

V Libereckém kraji například ukončila v minulých letech kvůli nižším nákladům výrobu společnost Varta Aku. Mateřská společnost VARTA Microbattery rozhodla na konci roku 2002 přestěhovat výrobu baterií do mobilních telefonů do Asie, aby udržela jejich konkurenceschopnost. Na Českolipsku tehdy přišlo o práci téměř 500 lidí. Ve stejném roce ukončila výrobu ve frýdlantském výběžku firma Leoni Czechia. Mateřská firma Leoni Kabel se rozhodla výrobu soustředit v Polsku.

Výhodu levné produkce využívá také jablonecký výrobce zabezpečovacích zařízení a velkých mobilních telefonů Jablotron. Tisíce kusů telefonů nechává vyrábět v Číně, protože v tuzemsku by je za tu cenu vyrobit nedokázal.

Kvůli nižším nákladům přesunula v minulých letech část výroby do Číny rovněž společnost ETA z Hlinska na Chrudimsku. Jeden z největších českých výrobců domácích elektrospotřebičů nyní dováží žehličky, fény na vlasy či holící strojky. "My to vyvineme a necháme si to vyrobit," uvedl mluvčí firmy Zdeněk Vohradník. V Hlinsku se nyní z tohoto sortimentu vyrábějí především vysavače a kuchyňské stroje.

Mezi firmy z Olomouckého kraje, které sázejí na výrobu v Asii, patří šternberská společnost Topgal, výrobce školních a sportovních batohů a cestovních tašek. Výrobnu v Číně firma zřídila před deseti lety. "Rozhodující ani tak nebyla levná pracovní síla, ale fakt, že výroba batohů vyžaduje vysoký podíl ruční práce. O ni u nás nebyl zájem," řekl ředitel společnosti Topgal Radomír Brynda.

Tunis či Šanghaj

Více než 120 pracovních míst ze 600 musela letos v Česku zrušit pletařská firma Loana z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, která vyrábí hlavně ponožky a punčochové zboží. "Dokončování se přesunulo do Tunisu," řekl předseda představenstva Antonín Pavelka. Rozhodl o tom jediný akcionář Loany, rakouská firma Ergee Holding. Jde prý především o reakci na levné dovozy.

Středočeské podniky podle dostupných informací neplánují kvůli nižším nákladům přesun výroby na východ. Některé firmy tam ale své závody mají. Například výrobce akrylátových van a sprchových koutů Ravak Příbram před více než rokem zahájil v Šanghaji vlastní výrobu, výrobky jsou ale určeny pro tamní trh.

O výrobě levnějších řad pianin v Číně ještě zhruba před rokem uvažovala společnost Petrof Hradec Králové, která je největším výrobcem pianin a klavírů v Evropě. V optimistické variantě uvažovala, že by během několika let v Číně vyráběla až 2000 pianin ročně. Záměr ale firma nakonec opustila.

O přesunu na východ rovněž neuvažují české firmy, jež sídlí na Ústecku či Litoměřicku, jako Spolchemie, Setuza nebo Lovochemie. Tyto podniky se zabývají chemickou výrobu, a proto by podle vyjádření jejich zástupců byl přesun velmi komplikovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám