Hlavní obsah

Podnikatelům se uleví, budou potřebovat méně dokumentů

PRAHA

Čeští podnikatelé si zřejmě částečně oddychnou. Sněmovna totiž ve čtvrtek propustila do druhého čtení vládní návrh, jenž má zredukovat počet dokumentů, které potřebují obchodníci k provozování živnosti. Podnikatelům by tak měl vystačit jeden formulář.

Článek

Smyslem předlohy je zjednodušení administrativních úkonů pro podnikání, soukromí obchodníci by měli vystačit s vyplněním jednoho dokumentu, který by odevzdávali na jednom úřadě. V současnosti musejí podnikatelé zavítat na nejméně tři úřady, kde na ně čeká až osm dokumentů.

Urban: zákon bude znamenat novou vlnu českého podnikání

"Vytvoření jednoho úřadu pro komunikaci státu s podnikatelem zjednoduší administrativu podnikání a bude krokem, který znamená novou vlnu podnikání v České republice," prohlásil již dříve ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

"Výsledkem novely bude vznik jediného úřadu a jediného kontaktního formuláře pro podnikatele. Požadavky úředníků se nyní překrývají a vytvářejí tak administrativní zátěž pro podnikatele," sdělil místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn.

Od ledna vzniknou centrální registrační místa

Nový právní předpis by měla usadnit podnikatelům administrativní povinnosti, jež museli dosud splnit na různých úřadech, přímo na centrálních registračních místech (CRM). Ty budou působit na živnostenských úřadech. CRM umožní daňovou registraci, i potřebné oznámení České správě sociálního zabezpečení, úřadům práce a zřejmě i příslušné zdravotní pojišťovně.

Hospodářská komora s novinkami okolo podnikání souhlasí. "Jde o způsob podpory především začínajících podnikatelů, který je v ostatních evropských státech běžnou záležitostí," řekl její prezident Jaromír Drábek.

Během zakládání živnosti musí nyní vyplnit podnikatel postupně na živnostenském úřadu, finančním úřadu a správě sociálního zabezpečení nejméně čtyři formuláře. Většinou je jejich počet vyšší, zejména má-li živnostník zaměstnance a je-li příjem z podnikání jeho hlavním příjmem. V krajním případě se může počet formulářů vyšplhat k osmi.

Bude existovat i propojení s trestním rejstříkem

Na CRM bude podnikatelům k dispozici jeden formulář.  Při propojení informačních systémů a databází jednotlivých úřadů bude důležitý nový Registr živnostenského podnikání, který by měl začít fungovat od roku 2006.

"Předpokládá se napojení tohoto registru na Rejstřík trestů a na Obchodní rejstřík, takže podnikatel nebude muset na úřad nosit výpis z Rejstříku trestů a doklad o bezdlužnosti," poznamenal Jahnův poradce Aleš Michl.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám