Hlavní obsah

Nošovice se vrací do hry o Hyundai, připraven je i Mošnov

Právo, Anna Bortlíčková, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Zěmědělské družstvo v Nošovicích a Moravskoslezský kraj ve středu dospěly k dohodě o podmínkách, za nichž jsou zemědělci ochotni uvolnit obhospodařované pozemky pro výstavbu nového závodu automobilky Hyundai.

Článek

"Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice předložilo Moravskoslezskému kraji nový oboustranně přijatelný návrh, jehož realizace je podmíněna souhlasem zbylých vlastníků v zóně Nošovice s prodejem nemovitostí do pátku 16. prosince 2005 do 13 hodin," uvedli po skončení jednání ve společném prohlášení hejtman Evžen Tošenovský (ODS) a předseda družstva Jiří Vícha.

"Dohoda je na stole, ale je podmíněna souhlasem dalších šesti až sedmi vlastníků pozemků. Zóna v Nošovicích se tak může vrátit zpět do hry, ale o tom se rozhodne v pátek ve 13 hodin," řekl novinářům hejtman. Dodal, že přesvědčit dosud neústupné vlastníky pozemků se budou snažit společně družstvo i kraj.

Moravskoslezskému kraji se dosud podařilo získat souhlas 95 procent vlastníků pozemků s prodejem půdy, zbývajících pět procent pozemky prodat odmítá.

Do úterý se vedení kraje nedařilo nalézt dohodu ani se zemědělským družstvem, které sice v zóně vlastní pouze zhruba půl hektaru, ale v lokalitě obhospodařuje pozemky dalších majitelů o celkové rozloze 266 hektarů. "Pokud bude platit to, na čem jsme se s krajem ve středu dohodli, budeme souhlasit s tím, aby  Hyundai přišel do Nošovic,"  prohlásil před novináři Vícha.

Mošnov už je připraven

Více než dvousethektarová průmyslová zóna v Mošnově na Novojičínsku je scelena. Výkup posledních zhruba dvaceti hektarů pozemků soukromých vlastníků schválili ve středu ostravští zastupitelé. Zóna tak je připravena pro automobilku Hyundai pro případ, že by neúspěchem skončila jednání s vlastníky půdy v Nošovicích na Frýdeckomístecku.

Pozemky v Mošnově budou vykoupeny do konce roku, a již 22. února 2006 může být území prodáno investorovi.

Mošnov je připravován souběžně s Nošovicemi, na rozdíl od Nošovic jej však neprovázejí problémy se scelením pozemků. 

"Společnost Hyundai velmi usiluje o zónu Nošovice. Jsem si jistý, že kdyby se šance umístit investici do Nošovic vrátila, určitě ji Hyundai využije. Vždy jsme vycházeli z toho, že Mošnov může být zónou doplňkovou pro subdodavatele," řekl před novináři ostravský primátor Aleš Zedník (ČSSD). Jeho náměstek Petr Kajnar (ČSSD) dodal, že už nyní je zájem několika subdodavatelů o zhruba třicet až čtyřicet hektarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám