Hlavní obsah

Fed zvýšil základní úrok na 4,25 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Federální rezervní systém (Fed) Spojených států v úterý zvýšil základní úrokovou sazbu o 25 základních bodů na 4,25 procenta. Fed v doprovodném komentáři nastínil, že cyklus zvyšování sazeb ještě nekončí, ale vstupuje do závěrečné fáze. Banka však uvedla, že vysoké ceny energií by stále ještě mohly zhoršit výhled inflace.

Článek

Výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC), který v rámci Fedu o sazbách rozhoduje, ale ze sdělení vypustil obvyklou větu o podpůrné měnové politice. Místo toho uvedl, že ještě bude zřejmě nutné další zpřísnění měnové politiky, aby se nezvyšovalo riziko dalšího růstu inflace.

"Navzdory vyšším cenám energií a škodám po hurikánech se zdá růst ekonomické aktivity silný. Jádrová inflace zůstala v minulých měsících relativně nízká a také očekávání dlouhodobého vývoje inflace jsou pod kontrolou," píše se ve sdělení centrální banky.

Dnešní zvýšení sazeb je už třinácté v řadě. Američané začali měnovou politiku zpřísňovat loni v červnu, kdy byl základní úrok na jednom procentu. To bylo nejméně od roku 1958. Základní úrok je teď nejvyšší od dubna 2001. Méně používaná diskontní sazba teď činí 5,25 procenta a Fed ji zvýšil rovněž o čtvrt bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám