Hlavní obsah

Koruna posílila k dolaru i k euru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna v pondělí posílila, K dolaru zpevnila o 30 haléřů na 24,25 Kč/USD. Důvodem byl hlavně propad americké měny na světových trzích. Vůči euru koruna nakonec zpevnila o sedm haléřů na závěrečných 29,03 Kč/EUR, když během dne překročila hranici 29,00 Kč/EUR.

Článek

Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

V pozadí dopoledního posilování koruny stál vývoj na eurodolarovém trhu, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Krátce po zahájení evropského obchodování začal podle něj dolar padat s tím, jak se spekulanti začali obávat, že na úterním zasedání rozhodne americká centrální banka Fed o zvýšení sazeb.

"Když viděli obchodníci padat dolar, začali hledat bezpečný přístav pro své peníze a našli jej ve střední Evropě," upozornil Pikora. Posilovaly tak všechny měny regionu včetně maďarského forintu, který po nedávném snížení ratingu výrazně oslabil.

Zatímco v pátek večer se dolar obchodoval za 1,178 USD/EUR, odpoledne to již bylo 1,198 USD/EUR. "Prozatím nic nenasvědčuje tomu, že by se oslabování dolaru mělo zastavit - tedy alespoň do úterního večera, kdy bude známo rozhodnutí centrálních bankéřů o sazbách," poznamenala analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Každopádně se podle ní přibližuje se šance, že se koruna dotkne 24 korun za dolar.

Reklama

Výběr článků

Načítám