Hlavní obsah

Paramount koupí DreamWorks za 1,6 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Filmové studio Paramount Pictures koupí rivala DreamWorks SKG, který spoluzakládal režisér Steven Spielberg, za 1,6 miliardy dolarů, což je v přepočtu 40 miliard korun. V ceně jsou zahrnuty dluhopisy i akcie. Paramount patří do mediální skupiny Viacom. Čistá cena za DreamWorks bude 500 až 650 miliónů dolarů poté, co prodá filmy z nabídky koupeného studia.

Článek

Mezi nimi jsou například oscarová Americká krása i hit Gladiátor. Za filmy DreamWorks by mohl Paramount dostat 850 miliónů až jednu miliardu dolarů, odhadují jeho manažeři.

Steven Spielberg, režisér filmů Válka světů či Zachraňte vojína Ryana, zůstane u DreamWorks jako režisér a producent. Spoluzakladatel studia David Geffen u DreamWorks zůstane jako předseda studia. Budou pracovat na čtyřech až šesti filmech ročně.

Odbyt a infrastruktura DreamWorks se sloučí s provozy Paramountu a nezávislost DreamWorks tak skončí. Předpokládá se, že se převod aktiv uskuteční v prvním čtvrtletí příštího roku a že se nijak nedotkne rozdělení Viacomu, jemuž patří satelitní hudební televize MTV, na dvě společnosti, které se má uskutečnit ještě letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám