Hlavní obsah

Růst HDP zpomalil na 4,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil meziročně na 4,9 procenta z 5,2 procenta ve 2. čtvrtletí. Růst HDP stále táhne vývoz. Údaje v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Na zpomalení meziročního růstu HDP v uplynulém čtvrtletí se podílel zejména vývoj v odvětví zemědělství, jehož meziroční pokles hrubé přidané hodnoty o 10,2 procenta ovlivnil reálný růst HDP v rozsahu přibližně půl procentního bodu," uvedl ČSÚ.

Úřad současně zpřesnil údaje za všechna čtvrtletí let 2004 a 2005. Podle nich se například zvýšilo HDP ve 2. čtvrtletí letošního roku z 5,1 procenta na 5,2 procenta.

Ekonomiku už nějakou dobu táhnou především firmy a jejich vývozy do zahraničí. Spotřeba domácností spíše stagnuje. Ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,9 procenta. "To je i nadále umírněné tempo neindikující bujení poptávkových tlaků. Zajímavé je, že o 10 procent vzrostlo bytové vybaveni, což podporuje naši hypotézu: nízké úrokové sazby = peníze proudí raději do investic na bydlení než do spotřeby," řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

Čísla se mohou měnit

"Růst o 4,9 procenta znamená poprvé od poloviny roku 2002 zpomalení. To by teoreticky mohlo naznačovat, že se již mění trend a že ekonomika by mohla v dalších čtvrtletích zpomalovat. Ovšem na takové hodnocení je příliš brzy," řekla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Podle ní revize statistik mohou nakonec ukázat, že růst HDP nezpomalil, ale naopak stagnuje nebo dokonce roste.

Růst HDP za devět měsíců letošního roku je v souhrnu pět procent. Podle analytiků by výsledek na konci roku měl být těsně pod touto hranicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám