Hlavní obsah

Říjnový zahraniční obchod skončil poprvé v plusu

PRAHA

Říjnová obchodní bilance skončila v přebytku 1,8 miliardy korun. Je to první kladný říjnový výsledek v historii ČR. Vývoz táhne především automobilový průmysl.

Článek

V porovnání s říjnovým výsledkem loni, který skončil v mínusu, je to zlepšení o 3,5 miliardy korun. Čísla v úterý oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

"Číslo je pro trh spíš zklamání, protože v průměru se na trhu počítalo s přebytkem kolem 2,2 miliardy korun. Nicméně byli i pesimisté, kteří počítali s vyrovnanou bilancí. Ačkoli se jedná o mírné zklamání, je třeba upozornit, že se jedná o první říjnový přebytek v historii země," řekl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

"Se státy EU bylo saldo aktivní 24,5 mld. Kč, se státy mimo EU pasivní 22,7 mld. Kč," upozornili statistici.

Pozor na holandskou nemoc

V porovnání s loňskem je o 7,3 miliardy korun zlepšil výsledek obchodu s dopravními prostředky. Za růst může především automobilka TPCA, jejíž výroba se do letošních čísel započítává. "Příští rok TPCA dodá oproti letošním 100 tisícům plných 300 tisíc aut, pozadu nezůstane ani Škoda Auto," řekl analytik České spořitelny David Navrátil.

Výsledek obchodní bilance za příští rok by podle něj mohl být až 90 miliard korun. Letos je přebytek na konci října 44 miliard korun.

Navrátil ale současně varoval před tzv. holandským syndromem - tedy tím, že vývozy táhne jeden obor, zlepšuje kurz měny a ostatní odvětví tím trpí.

Dovozy táhne ropa a zboží na Vánoce

V dovozu je ČR závislá na minerálních palivech, například na ropě. Deficit se o nich prohloubil o 2,5 miliardy koruny. Jen ropy se letos v říjnu dovezlo o čtvrtinu více než ve stejnou dobu loni.

Markéta Šichtařová z Next Finance upozonila, že v říjnu se tradičně zvyšují dovozy, protože obchodníci naplňují prodejny zbožím na Vánoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám